måndag 8 april 2019

Bakåtsträvare

» Veckans reaktionära rappakalja

Timbro är ett spännande fenomen. Om man driver ett företag och är medlemmar av Svenskt Näringsliv så är det ju bland annat det här man finansierar med sina pengar. Timbro är enkelt uttryckt det organiserade näringslivets lobbyorganisation.

- "Vi arbetar för öppna samhällen, fria marknader och mer personlig frihet. Vi tycker att människor ska ha möjlighet att utforma sitt liv efter eget huvud och att valfrihet är viktigare än ekonomisk jämlikhet."

Föräldrapenning
Eller lite mer krasst, "Sköt dig själv och skit i andra!" Med jämna mellanrum släpps det en rapport, skrivs en debattartikel eller så publiceras det något annat som visar att man på Timbro räknar allt i pengar. Allt av värde i livet är pengar, konsumtion och därmed produktion. Ett exempel på detta är en debattartikel i Aftonbladet med rubriken: - "Rädda vår välfärd med kortad föräldraledighet" som skrivits av Siri Steijer som är programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro och frilansskribenten Kajsa Dovstad.

I korthet går det ut på att vi i Sverige har blivit alldeles för lata av att få betalt av samhället för att vara hemma hos våra barn i alldeles för stor utsträckning. Timbros förslag är att halvera föräldraledigheten. Tänk så många mer vi skulle få ut i arbetskraften som kan producera allt från olika tjänster till andra produkter. Det är ju ett stort problem för arbetsgivarna när någon får barn och vill vara tjänstledig från jobbet och bara sitta hemma och gulla med den nya arvingen. Det är ju direkt oansvarigt att vi med skattepengar lockar mammor och pappor till att vara improduktiva under så lång tid av deras yrkesliv.

Men varför nöja sig med att kapa bort hälften av föräldraledigheten? Egentligen räcker det ju med kanske 14 dagar för mamman att hämta krafter efter förlossningen och hinna ordna med passningen. Det finns väl någon pensionerad mormor eller farmor som kan lösa det bekymret tills man kan lämna in på förskolan. Dessutom kommer ju Förskolan också att få mer arbetskraft när förskollärare och barnskötare inte är hemma och daltar med sina egna barn. Det kan dom göra på helgerna och nätterna!

Nä kära Siri och Kajsa. Allt går inte att mäta i pengar och produktionskraft. Livet innehåller andra värden också. Men det är något som man inte fattar på Timbro. Detta är ju inte första gången.

2 kommentarer:

Sven Tycker sa...

En teori om vad som ligger bakom denna rappakalja, från Malin Wollin i Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/AdrOQz/timbro-kanske-bara-vill-kolla-om-vi-ar-vakna

Sven Tycker sa...

Att inte vara hos sina barn när de är små är som att be någon gå på bio åt sig. /Gunnel Linde