söndag 7 april 2019

Benjamin Netanyahu

» Bosättare

Jag ser att Benjamin Netanyahu inför ett eventuellt kommande amerikanskt förslag på en lösning på konflikten mellan Israel och palestinierna har deklarerat att inte en enda israelisk bosättare på Västbanken ska behöva flytta. Om man från amerikanskt håll kommer att föreslå någon form av lösning på konflikten som innehåller att någon bosättare ska tvingas flytta på sig så kommer Israel att dra sig ur förhandlingarna. Klara besked från högerledaren Benjamin Netanyahu!

Så talar en makthungrig ockupant. VI ska inte kompromissa, det ska motståndaren göra. VI har flest militärer, VI har starkast vapen, VI har flest stridsvagnar, VI har mest stridsflyg, VI har kärnvapen, VI har mäktigast vänner. VI bestämmer! Punkt! Att internationella lagar förbjuder att man flyttar in sin egen befolkning på ockuperad mark så struntar Israel i detta. Makten talar!

Palestina

Någon vilja från den israeliska högerregimen att lösa konflikten finns egentligen inte. Inte någon annan lösning än att Israel annekterar Västbanken och införlivar den ockuperade Västbanken i staten Israel. Den palestinier som väljer att bo kvar istället för att fly vidare får acceptera att finna sig i att leva i en form av apartheidsamhälle där dom inte får vistas var som helst utan tillstånd. Där man helt enkelt är en andra klassens innevånare som helst ska flytta om man inte vill finnas kvar som billig arbetskraft till de styrande. Det bor snart närmare en halv miljon israeliska bosättare på den ockuperade Västbanken.

Det är uppenbart att det är denna lösning på konflikten som är målet för den styrande högern under Benjamin Netanyahu. Om konflikten ska lösas återstår bara att Israel får en annan ledning som är villig att verkligen lösa konflikten inte bara rulla på med sina stridsvagnar, militärer, flygvapen och kärnvapenhot.

Och i Sverige får detta högerstyre ett reservationslöst stöd från grupper som Vänskapsförbundet Sverige - Israel. Jag var inne och läste på Vänskapsförbundets Facebooksida och studerade debattklimatet. Det befann sig på en nivå som starkt påminner om andra extremistgrupper där hatet mot "motståndarna" (allt från palestinier till Margot Wallström) är extremt. Ingen saklig diskussion om hur konflikten ska lösas med olika tankar. Nä, bara pang på rödbetan med beskyllningar och invektiv.

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Benjamin Netanyahu fortsätter att provocera genom att strunta i internationella lagar. Donald Trump stöttar honom och nationalistiska ortodoxa väljare i Israel lockas.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7194379