torsdag 11 april 2019

Demokratiskt?

» Demokratin Israel och Lars Adaktusson

Valet i Israel är i stort sett färdigt. Och Israels högerledare Benjamin Netanyahu ser ut att klara sig kvar för en femte period. Visserligen fick hans parti Likud lika många mandat i Knesset som främste utmanaren Benny Gantz och hans Blåvita allians. Men, Benjamin Netanyahu kan förlita sig på stöd från extremhögern och de ultraortodoxa partierna i tillräcklig omfattning för att få en majoritet i Knesset.

Karta över staten Israel
Valdeltagandet i valet sjönk från 72% vid förra valet till 70% i detta valet. Ett valdeltagande som i Sverige skulle setts som en katastrof. En anledning till det låga valdeltagandet är ett extremt och rekordlågt valdeltagande bland de israeliska araberna. En stor anledning till det låga valdeltagandet här är en uppmaning från Benjamin Netanyahu till sina partimedlemmar i Likud att gå till de arabiska vallokalerna utrustade med dolda kameror som delades ut gratis och filma inne i vallokalerna. Tusentals Likudmedlemmar har tydligen hörsammat uppmaningen. Naturligtvis med målet att skrämma bort de arabiska grupperna från att rösta. Deras parlamentsledamöter lär ju inte stödja Likud och Benjamin Netanyahu. Nu blev också antalet ledamöter i Knesset från de arabiska grupperna extremt lågt. Vilket ju var hela syftet med aktionen.

Detta är ett förfarande som är direkt förkastligt och har som syfte att motverka demokratin. Ett besök hos Vänskapsförbundet Sverige - Israel visar på att det inte finns någon information eller kritik mot förfarandet eller det sjunkande valdeltagandet. Det är främst glädjeyttringar åt att extremhögern och Benjamin Netanyahu stannar kvar vid makten och kan fortsätta utveckla sin apartheidliknande politik och fortsätta ockupationspolitiken. Något stöd till de grupper i Israel som verkligen vill ha fred kan man inte hitta här.

Den svenska politikens främste Netanyahu-supporter, den f.d. SVT-kommentatorn och numera KD-politikern Lars Adaktusson är mest upptagen med att njuta av effekterna av sitt besök i Columbia där han varit inbjuden att tala vid en Ultrakonservativ organisations möte. En organisation han har deltagit i arrangemang för tidigare och som tydligen står honom nära. - "Låt mig börja med att uttrycka min djupa tacksamhet gentemot organisatörerna och våra fantastiska värdar här i Bogotá" inledde han sitt tal med. Han fick här en chans att fraternisera med sina vänner i grupper som anser att homosexualitet är en sjukdom och som ska bestraffas. Det är grupper som bedriver hatpropagande mot homosexuella. Det är grupper som ser den judiska affärsmannen George Soros som huvudfiende. Abortmotstånd och liknande. Men här kände sig uppenbarligen KD-politikern Lars Adaktusson sig som hemma. Att Amnesty t.ex. betecknar grupperna som hatgrupper bekymrar inte Lars Adaktusson.

Expressen
Svenska Dagbladet
Dagens ETC
Aftonbladet
Daniel Swedin

2 kommentarer:

Sven Tycker sa...

https://www.arbetaren.se/2019/04/12/hard-kritik-mot-adaktussons-mote/

Sven Tycker sa...

I Aftonbladet tycker Anders Lindberg att det är dags för Lars Adaktusson att avgå. Ett ganska naivt krav eftersom Lars Adaktussons vägval rakt ut i den extrema fulhögerns vegetation stämmer ganska väl ihop med hela Kristdemokraternas vandring ut i träsket.
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/2GVdba/lars-adaktusson-bor-avga-efter-hatmotet
Läs gärna också:
https://www.arbetaren.se/2019/04/12/hard-kritik-mot-adaktussons-mote/
Det är alltså den här mannen som satt i SVT och "opartiskt" kommenterade de politiska turerna.