torsdag 6 december 2018

Svenska Akademien

» Kille och brak

"Snille och Smak" har Svenska Akademien som valspråk. Vill alla ni läsare som tycker att det stämmer med Svenska Akademiens sätt att arbeta vara snälla och räcker upp en hand. Får jag sedan be mina läsare att i varje fall ta fram den ena handen som ni har stoppat ner under rumpan så att ni kan skrolla ner och läsa färdigt den här texten. Jag tror nämligen att de flesta av er håller med mig om att de speciellt utvalda ledamöterna av den Svenska Akademien inte har utmärkt sig av att vara några särdeles snillen med god smak.

Snille och smak
Skandalen med den s.k. "Kulturprofilen", Jean-Claude Arnault, har med tydlighet pekat på faran med den här typen av slutna sällskap. För egentligen är det ju ganska mycket av det, ett slutet sällskap. Ledamöterna bestämmer själva vilka som ska väljas in, och den som sedan valts in sitter i princip på livstid. Någon extern och offentlig granskning av vad som sker finns inte. Det ställs mycket stora krav på ledamöter och hur man arbetar i den här typen av sällskap för att det inte ska urarta och bli en skandal när något oförutsett inträffar som rubbar cirklarna. Varningarna om vad som hände på Jean-Claude Arnaults verksamhet i Forum nådde ju faktiskt Svenska akademien får mååånga år sedan. Men man valde att inte göra något, inte ens utreda vad som berättades. Jean-Claude Arnault var ju en sådan god vän till dom, Svenska Akademien var så insyltade i verksamheten i Forum och dessutom var ju Jean-Claude Arnault gift med en av "oss", Katarina Frostenson. Alltså valde man att lägga varningarna till handlingarna och fortsätta som vanligt.

När skandalen sedan briserade på allvar uppträdde man som en grupp virriga och gubbsjuka klantar utan varken snille eller smak. Istället blev det strömhopp av medlemmar som inte accepterade Akademiens sätt att reagera på beskyllningarna om korruption, läckor, våldtäkter och jäv. Till slut hade avhoppen blivit så många att HM Tjabo XVI blev tvungen att gå in och ändra i stadgarna så att man kunde välja in nya ledamöter istället för att Svenska Akademien sakta skulle dö ut. Fortfarande verkar man inom delar av Svenska Akademien inte ha förstått allvaret i att en av Akademiens ledamöters make nu dömts till 2,5 års fängelse för våldtäkt. En våldtäkt som begåtts i en verksamhet, Forum, som Svenska Akademien varit djupt insyltad i och där man underlåtit att ingripa trots att man fått upprepade varningssignaler om vad som pågick.

Naturligtvis kan inte Svenska Akademien kritiseras för att en av ledamöternas make begått brott. DET har inget med Svenska Akademien att göra. Men, det har skett i en verksamhet som Svenska Akademien varit djupt insyltad in. Det har fått fortsätta trots att man fått varningssignaler om vad som pågick. Istället har Akademiens ledamöter gått ut och försvarat sin goda vän. Så här beskrev Horace Engdahl sin goda vän Jean-Claude Arnault för några år sedan: - "Han lever det goda livet, han är nästan ensam om det, den ende som har förstånd, han borde göra om Forum till en stilskola för unga män: bli inte hipsters, bli gentlemen!" Detta sagt av Horace Engdahl efter det att han av Hovet fått i uppgift att se till att Jean-Claude Arnault inte lämnades ensam med kronprinsessan Victoria. Ryktena om Jean-Claude Arnaults framfart hade nått Hovet, men uppenbarligen inte Svenska Akademien. Hur Horace Engdahl anser att en "gentleman" uppträder väntar vi fortfarande på att få berättat.

Senaste citatet från Horace Engdahl är det han säger i en TV-dokumentär som sänds i dagarna på SVT som svar på hur det kommer sig att bara en av de sju kvinnorna som var ledamot av Svenska Akademien när krisen briserade nu är kvar: - "Jag vet inte om män passar bättre att sitta i den här typen av församlingar eller att de bättre tolererar den typ av påfrestningar som uppstår när maktkampen rasar." Jag för min del tycker att de här båda citaten säger en hel del om Horace Engdahls syn på sina medmänniskor. Och det förklarar nog ganska bra hur det kunnat gå som det gick när en av de ledande har den synen på oss andra.

Det finns de som kräver att hela Svenska Akademien ska avgå och lämna plats för helt nya ledamöter som utses av någon annan. Att Svenska Akademien får en nystart med fräscha moderna idéer. För dagens Svenska Akademien präglas inte av "Snille och smak". Det är uppenbart mer "Kille och brak".

Jag lägger inga moraliska aspekter på hur äktenskapet mellan Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault fungerar. Är det OK för henne att han pippar runt med unga tjejer så är det en fråga för dom två. Men, en förutsättning är ju att tjejerna är med på det hela. Sexuella trakasserier, sexuella övergrepp och direkta våldtäkter är inte acceptabelt. Därför är det skönt att en dom nu fallit. Jag är övertygad om att många andra av de tjejer och kvinnor som säger sig också ha utsatts för övergrepp känner en form av upprättelse även om det inte handlar om just det som skedde mot henne. Sexuella övergrepp är svåra att bevisa om det inte finns vittnen.

Men, det är dags att avgå nu. Samtliga! Börja om från början utan en gammal belastning. Visa att ni är Snillen med god smak!

Inga kommentarer: