söndag 16 december 2018

Om Samhällsklyftor

» Livsnjutare

Antagligen har jag upprepat det lite för ofta, men jag är lite av en statistiknörd. Några siffror kan ofta visa på företeelser mycket bättre än långa utläggningar med ord. I dag tänkte jag därför presentera "Veckans väljarundersökning". I Kulturbilagan till Svenska Dagbladet i dag har man en lång artikel om tidskriften Connoisseur. Om du inte hört talas om den så beror det på att du inte tillhör "kundkretsen". För att kunna få tidskriften måste du ha en inkomst på minst 1,9 miljoner kronor, och den finns inte på biblioteket eller att köpa på Pressbyrån. Det är inte vilken pöbel som helst som ska kunna titta på hur livet är för de rika och vilka prioriteringar dom har.

Men, i artikeln hittar jag en liten undersökning av Connoisseurs läsares politiska preferenser. Och det är ju ganska spännande och talande siffror som visar var vi hittar dom här snubbarna. Hur som helst, så ser popularitetssiffrorna för de svenska partierna ut så här bland de välbeställda läsarna av Connoisseur:

Connoisseur
Moderaterna - 62%
Sverigedumokraterna - 12%
Centerpartiet - 4%
Liberalerna - 3%
Kristdemokraterna - 3%
Socialdemokraterna - 1%
Vänsterpartiet - 1%
Miljöpartiet - 0%

Jimmie Åkesson har alltså bland dessa livsnjutare lika många fans som Annie Lööf, Jan Björklund, Ebba Busch Thor, Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt har tillsammans. Och detta är ändå bara en femtedel av alla Ulf Kristerssons fans som finns bland tidningens läsare. Visst är det spännande siffror? Siffror som egentligen beskriver förhållandet mycket bättre än en lång utläggning av text.

Så om Moderaterna vill se till att dom vinner kommande val så är det bara att se till att alla offentligt anställda får en lön på minst 160.000 kronor i månaden (det krävs för de 1,9 miljonerna). Då kommer dom flesta att förvandlas till moderater och partiet kan vinna valet. Vad säger ni Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, vore det inte ett bra vallöfte? Rejält höjda löner inom offentlig sektor! Höjer ni de löner ni kan påverka så kommer det privata näringslivet att tvingas följa efter. Ni får tipset alldeles gratis.

Klassklyftor

Fast det är klart. Om alla tjänar 1,9 miljoner så kommer naturligtvis Connoisseur att höja sin gräns. För annars kan ju inte läsarna skryta med att dom är speciellt utvalda som får magasinet. Då blir det ju som vilken jävla Vänt i Häcken som helst. Så kanske är inte idén så bra ändå. Det är nog bättre att istället se till att de låga lönerna sjunker ytterligare så samhällsklyftorna fortsätter att öka och Connoisseurs läsare kan fortsätta att frossa och njuta. För det är ju det som det hela handlar om, allt från namn via urval till innehåll.

Intressant är att studera hur magasinet Connoisseur presenterar sina läsare för annonsörerna. Vilken bild av de utvalda läsarna vill man förmedla? Jo, 41% äger en båt ser jag. Det handlar nog inte om en vanliga eka! 44% har två boenden. Hur många som har fler framgår dock inte. Ni vet en våning i Stockholms centrum, en stuga i fjällen, en stuga på Västkusten och ett litet krypin på Rivieran. Men 26% har faktiskt ett boende utomlands också. 36% planerar att köpa ett utlandsboende. 85% har 1-3 bilar i hushållet. Har dom andra 15% fler bilar? Nä, 4% har faktiskt ingen bil. 52% är egen företagare. 88% är män. 51% bor i Stockholm. Den ytterligare tidning som flest läser är Dagens Industri med 71%. Fler läser SvD (42%) än DN (22%). Fler läser faktiskt Aftonbladet (28%) än Expressen (21%). Fast som sagt, alla får stryk av Dagens Industri! 32% har en Omega, 29% en Rolex och 18% en Breitling. Fast 11% äger mer än 12 klockor!

En liten inblick i de växande samhällsklyftorna ger det. Det här är väljare som är tacksamma för att Sverige nästan är unika i världen som inte har någon Förmögenhetsskatt, Ingen Arvsskatt, ingen Gåvoskatt och i princip nästan ingen Fastighetsskatt och sedan beskattar stora kapitalinkomster lägre än stora arbetsinkomster. Sverige är ett skatteparadis - för Connoisseurs läsare!

Inga kommentarer: