fredag 7 december 2018

Dussinet fullt med kloka tankar

» Decembertyckerier

Det var länge sedan jag tvingades ta till utvägen att presentera en mängd olika tyckerier samma dag. Men det är faktiskt så väldigt mycket som jag vill ha sagt att jag får göra så här i dag. Så här är alltså 12 mycket kloka tyckerier om dagsaktuella frågor. Ni kan väl bocka av hur många ni håller med mig om så får jag i min tur hoppas att så många som möjligt får tolv "rätt". Om ni inte håller med mig så kan ni väl i varje fall fundera lite.

Fimpa
¤ 1 Äntligen.   Riksdagens socialutskott har nu äntligen ställt sig bakom lagen om rökförbud på bland annat uteserveringar och andra offentliga platser som järnvägsperronger, busshållplatser och lekplatser. Äntligen kan alltså vi icke-rökare vistas fritt på flera offentliga platser utan att utsättas för rökarnas dimmoln. Nu återstår bara att förbjuda rökning på t.ex. balkonger och att lära rökare helt vanligt allmänt hyfs och folkvett och sluta skräpa ner. Jag saknar också ett lagkrav på att cigarettpaket ska vara utformade med en behållare för fimpen.

¤ 2 Föredöme.   Ett av EU:s medlemsländer har beslutat att införa helt gratis kollektivtrafik i landet. Allt för att försöka göra en insats för att minska utsläppen från alla privatbilar och minska trängseln på vägarna. Från och med i sommar åker man alltså helt gratis med tåg, bussar och spårvagnar - i Luxemburg. Luxemburg är ungefär en fjärdedel så stort som Skåne. Men det är ett steg i rätt riktning i varje fall. Något sådant beslut är inte att vänta här i Sverige. Varken i någon stad, någon region eller i landet. Det skulle helt enkelt bli så fullt på tåg, bussar och spårvagnar att systemet skulle krascha. Här väljer man istället att fortsätta höja priserna så att det inte blir för populärt att åka kollektivt. Det är bättre att trängas på vägarna och därför bygga ut vägarna.

Flygutsläpp
¤ 3 Klimatet.   Utsläppen från flyget fortsätter att öka. För att vidta någon åtgärd mot detta lovar Högerblocket (M + Kd + Sd) att avskaffa Flygskatten. Alltid något!?!

¤ 4 Skam.   USA är det land i världen som har störst andel av sina innevånare inspärrade i fängelse. Kriminaliteten är dock fortfarande mycket hög. Vilket visar att hårda straff och många skjutglada poliser inte minskar brottsligheten. I USA är fängelser helt enkelt big business. Nu ser jag att statistik visar att hälften av alla vuxna i USA har haft en nära anhörig som suttit i fängelse. I dag sitter mer än 2 miljoner amerikaner i fängelse. 64% av alla vuxna amerikaner har en nära anhörig som suttit inspärrad minst en natt.

¤ 5 Bråk.   Budgetbråket i USA om bygget av en ny "Berlinmur" mellan USA och Mexiko kan i dagarna tvinga flera amerikanska myndigheter att börja stänga ner sin verksamhet. Kan man inte komma överens om budgeten så finns det helt enkelt inga pengar för att bedriva fortsatt verksamhet. Det är därför vi i Sverige har en Övergångsbudget för att slippa sådant.

¤ 6 Horace.   Ska vi tolka den för tillfället ständige sekreteraren för Svenska Akademien Anders Olssons kommentar att resten av Akademien också börjat tröttna på Horace Engdahls helt otidsenliga syn på vårt samhälle. - "Uppenbarligen så har delar av Akademien haft en relation till Forum och Jean-Claude Arnault, som har gagnat honom och som vi måste fundera över. Vi har inte varit tillräckligt vaksamma och uppmärksamma på hur han har utnyttjat denna makt." Bra Anders Olsson, det finns kanske hopp.

¤ 7 Va.   För några dagar sedan berättade jag om SCB:s väljarundersökning. En del av undersökningen, som inte redovisas så ofta, handlar inte om vilket part väljarna tänkt rösta på i valet utan istället om vilket man anser sig stå närmast. Utan hänsyn till om man tänkt rösta eller inte eller vilket val det handlar om. Och det är intressanta siffror. I stort sett alla partier har fler "sympatisörer" än "väljare". Socialdemokraterna (31,0 > 30,5), Moderaterna (20,3 > 19,2), Centern (9,6 > 8,6), Vänsterpartiet (9,1 > 8,4) Liberalerna (5,6 > 4,3) och Miljöpartiet (4,6 > 4,0). Observera att siffrorna alltså kommer från samma undersökning, men med olika frågor. Det är bara två partier som får fler röster än vad dom har sympatisörer. Kristdemokraterna (5,2 > 5,4) och Sverigedumokraterna (13,0 > 18,3)! Vad förklarar dessa siffror? En förklaring kan vara olika former av stödröstning. En annan kan vara att man sympatiserar med ett mycket litet parti utan chans i valet och därför väljer att rösta på ett annat parti. Men det förklarar inte varför bara lite drygt 70% av SD:s väljare egentligen sympatiserar med SD! Säg inte att jag begriper allt!

Nej till Euro
¤ 8 Eurofiasko.   Dagen efter att jag kommenterade SCB:s väljarundersökning skrev jag om EU. Jag konstaterade då att det väl i dag bara är Liberalerna som argumenterar för att Sverige ska införa Euron. Jag ser i SCB:s senaste undersökning att jag har fel på den punkten. Faktum är att 18,6% skulle röstat Ja till att införa Euron om det var en folkomröstning i dag. Det är ju faktiskt fler än Liberalernas väljare. Siffran har minskat sedan förra undersökningen. 68% skulle röstat Nej, en siffra som ökat i efterdyningarna till Brexitdebatten - kan vi gissa.

¤ 9 Dousa.   Über-Moderaten och MUF:s ordförande Benjamin Dousa har skrivit ett debattinlägg där han varnar för det hemska Vänsterpartiet och uppmanar Centern och Liberalerna att vända hem till fadershuset. Detta förvånar egentligen inte. Men att framställa Vänsterpartiets historia som så fruktansvärd samtidigt som han själv är villig till att regera på SD:s nåder är faktiskt ganska magstarkt. Sverigedumokraterna är ett nationalistiskt, populistiskt och rasistiskt parti med rötterna i nazismen. I stort sett alla partierna i vår Riksdag har i delar av sin partihistoria perioder som man i dag skäms över - och har tagit avstånd från och även rensat ut idéerna ur partiet. Detta har inte Sverigedumokraterna seriöst gjort. I år är det 100 år sedan Sverige fick allmän och lika rösträtt. In i det sista kämpade Moderaternas föregångare i Allmänna Valmansförbundet med näbbar och klor emot demokratin som skulle innebära katastrof för vårt Fosterland. Sedan dess har partiet (under olika namn) bekämpat i stort sett alla demokratireformer. Demokratin i Sverige har istället införts genom samarbete mellan Liberala krafter och Arbetarrörelsen. Det är flera partier i dagens Riksdag som gärna håller mycket tyst om sina nazistsympatier under 30- och 40-talet. Att Benjamin Dousa hellre väljer att göra sig beroende av Sverigedumokraterna än samarbetar med Socialdemokraterna säger allt - om Benjamin Dousa.

Vänsterpartiet
¤ 10 Lassemannen.   En annan som är orolig för den Borgerliga Högeralliansens framtid sedan Moderaterna och Kristdemokraterna valt Högerspåret tillsammans med Sverigedumokraterna är den tidigare SVT-kommentatorn som kom ut som KD-politiker. Alltså Lars Adaktusson ni vet. Han tycker också att Liberalernas och Centerpartiets förhandlingar med Socialdemokraterna gör att dom förvandlas till halvkommunistiska medlöpare. Att göra sig beroende av halvnassarna i Sverigedumokraterna är däremot inte så farligt. Desto värre att förhandla med ett parti som kanske pratar med ett vänsterparti. Hu så hemskt! Det är synd om dig Lars Adaktusson. Men om vi ska vara ärliga så hör du hemma i det nya Högernationalistiska blocket tillsammans med Moderaterna och Sverigedumokraterna.

¤ 11 Sverigedumokraterna.   För övrigt kan vi konstatera att det sverigedumokratiska sönderfallet egentligen fortsätter. Avhopp, uteslutningar och liknande hör till vardagen. Nu har en hel kommun lagt ner SD-avdelningen. Sedan partiets gruppledare Anders Ahl blivit utesluten ur partiet så har resten av representanterna i fullmäktige i Hammarö valt att lämna partiet och lägga ner SD-avdelningen. Fast dom fortsätter i fullmäktige som politiska vildar...

¤ 12 Skäms.   Ryanairs VD Michael O’Leary har i samband med världsfacket ITUC:s världskongress utsetts till "världens sämsta chef". En titel som han nu delar med Amazons grundare och ordförande Jeff Bezos som fick utmärkelsen förra året. En intressant fråga är huruvida dessa båda företagsledare skäms eller är stolta över utmärkelsen? Båda har gjort sig kända för att med näbbar och klor bekämpa facklig verksamhet på sina företag där deras ord är det enda som tillåts. Michael O’Leary har bland annat sagt att: - "helvetet kommer att frysa till is" innan han tillåter fackföreningar i företaget. Mitt råd är att vända sig till seriösa företag istället.

Någon som får full pott?

Inga kommentarer: