tisdag 11 december 2018

Det kan man undra

» Hvad Hvilja Lööf

Detta är en fullt berättigad fråga. Hon vill inte se en regering styrd av Ulf Kristersson och Moderaterna tillsammans med Ebba Busch Thor men som är beroende av Jimmie Åkesson och Sverigedumokraterna. Hon vill uppenbarligen inte heller acceptera en regering styrd av Stefan Löfven och Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet men som är beroende av Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Med det valresultat som vi har så undrar jag vad hon egentligen vill - om hon nu vet det själv?

Utropstecken
Jag såg att hon besviket konstaterat att Socialdemokraterna inte accepterat att delta i en regering där inte Socialdemokraterna besatte statsministerposten. Vad är det hon egentligen är ute efter? Är det inte en ganska självklar huvudregel att det största partiet (alternativt största gruppen) i regeringsunderlaget besätter statsministerposten? Hade hon hoppats på en regering med C + L + S där hon själv är statsminister och som för en nyliberal högerpolitik? Men att Socialdemokraterna skulle vara så snälla och stödja den regeringen. Har hon tappat fotfästet med verkligheten och glömt valresultatet? Har hon glömt att läsa tidningen där resultatet presenterades? De tre Rödgröna partierna S + V + Mp fick fler röster (och därmed fler mandat i Riksdagen) än vad hennes egen Högerallians med M + C + Kd + L fick. Vill man sedan lägga till rösterna (och mandaten) för Sverigedumokraterna (som ju Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor gärna gör) så är Högerblocket större. Alltså blir det i så fall naturligt att detta det större blocket med fem partier bildar någon form av regering med Ulf Kristersson som statsminister. Men, detta har ju Annie Lööf sagt Nej till. Alltså finns inte detta stora block med fem partier som kan få ihop en regering.

Nästa alternativ är det som nu fått nobben av Annie Lööf. Alltså att Riksdagens största parti, Socialdemokraterna, erbjuder stora eftergifter till Centerpartiet och Liberalerna mot att dom accepterar en regering ledd av Stefan Löfven och som är beroende av stöd från allt från Vänsterpartiet och Miljöpartiet till Centern och Liberalerna. Men, som sagt, det tyckte hon inte heller var en bra lösning!

Så vad vill hon egentligen? Bilda en egen regering med sig själv som statsminister som för en nyliberal högerpolitik? En regering som Stefan Löfven och Socialdemokraterna av ren omtänksamhet om Annie Lööfs tillfredsställelse ska stödja oberoende av vilken politik dom för?

Har du fått storhetsvansinne Annie Lööf?

Next stop Talmannen. Slutdestination Extraval. Kan någon då lita på Annie Lööf och rösta på Centerpartiet?

Inga kommentarer: