lördag 29 december 2018

Ack, vår värld

» Rasism - här och där

Den 48-årige EU-migranten / tiggaren / hemlösa mannen Gheorge Hortolomei-Lupu, känd som Gica, hittades död i Huskvarna. Snart stod det klart att han trakasserats och misshandlats till döds av unga grabbar. Nu har "domen" fallit mot den 16-åring (och 14-åring) som misstänkts för "mordet". 16-åringen döms inte för mord utan bara för misshandeln. 14-åringen är för ung för att kunna dömas, det handlar bara om att fastställa skuld. Det kan nämligen inte fastslås när Gica dog, hur lång tid efter grabbarnas misshandel och förnedring, och vad som hänt efter detta. En dom som beror på rasism!

Älska din nästa
Först och främst är ju hela händelsen ett tecken på den rasism och människoförakt som finns i vårt samhälle. Stora grupper vill kriminalisera Gica. Förbjud tiggeri! Problemet med fattigdom löses genom att man förbjuder fattigdom och dömer de som visar sin fattigdom till böter. Jag såg att i Ungern har man löst hela problemet med hemlöshet genom att förbjuda hemlöshet och göra det kriminellt att vara utan bostad. Tänk om vi också kunde förbjuda människor att vara fattiga, att vara hemlösa. Vi skulle till och med kunna förbjuda människor att vara sjuka så har vi löst det problemet.

Gica var "EU-migrant" som försörjde sig med att tigga. Och eftersom det till stor del är romer som hamnar i den situationen så vill man förbjuda det. Det löser inte problemet, men man kanske slipper se tiggande romer.

Men, domen i sig rymmer också ett utslag av rasism. Grabbarna kan nämligen inte dömas för mord. Och kan dom inte dömas för mord, så kan inte heller anhöriga få skadestånd. Varför kan dom då inte dömas för mord? Jo, när Gica hittades död tillkallade man inte rättsläkare. Detta gör att man mycket dåligt kan fastslå när han egentligen dog. Man vet ungefär när han misshandlades av ungdomarna. Men, om han dog strax efter detta eller först långt efter och om då något annat också hänt honom, det vet man inte. Det kan inte fastslås eftersom en rättsmedicinsk undersökning dröjde. Rasism igen!

För är det någon som tror att man inte hade tillkallat rättsläkaren om direktör Gyllenskalp hittats död i skogen? Men nu var det "bara" en romsk tiggare man hittat. Det kunde vänta, det var ju inte så noga! Rasismen finns båda här och där.

Inga kommentarer: