tisdag 4 december 2018

SCB kan påverka

» Vem ska frukta Extraval?

I dag släppte SCB sin stora väljarundersökning som görs två gånger om året. Och alltså den första efter valet och gjord medan regeringsskapandet pågår. Eftersom det är ett litet tag sedan jag som siffernisse funderade över en väljarundersökning kan det kanske vara spännande att fundera över vad siffrorna visar. Om man inte lyckas skrapa fram en statsminister (dvs efter fyra misslyckade försök) så ska det genomföras ett extraval. Låt oss alltså därför titta på siffrorna i SCB:s undersökning och jämföra dessa med valresultatet. Sedan kan vi fundera vad dessa kan få för betydelse.

Stefan Löfven
Socialdemokraterna 30,5% (+2,2)
Moderaterna 19,2% (-0,6)
Sverigedumokraterna 18,3% (+0,8)
Centerpartiet 8,6% (+-0)
Vänsterpartiet 8,4% (+0,4)
Kristdemokraterna 5,4% (-0,9)
Liberalerna 4,3% (-1,2)
Miljöpartiet 4,0 (-0,4)

Medan det Rödgröna blocket (S+V+Mp) ökat med 2,2 procentenheter till 43,9% så har Högeralliansen (M+C+Kd+L) tappat 2,7 procentenheter och är nere i 37,5%. Inget av Allianspartierna har ökat. Alla har minskat förutom Centern som står stilla. Sverigedumokraterna har ökat, men egentligen marginellt och troligtvis inte så mycket som man på SD hoppats på. Man har fortfarande inte passerat Moderaterna i storlek. Jag tror att SD:s maxgräns är mycket nära. Resten av väljarskaran kan inte tänka sig att rösta på SD utan saknar helt förtroende för partiet.

Nej till Borgaralliansen
Vad kan de här siffrorna få för betydelse för regeringsbildandet? Den borgerliga kaxigheten blir nog lite nedtonad. Ska vi gissa att Moderaterna och Kristdemokraterna nu ännu hellre vill undvika ett Extraval? Dom har inget att vinna men desto mer att förlora på detta. Det troliga är att chansen (risken...) att Ulf Kristersson blir statsminister har minskat. Den våldsamma kritiken mot att Centern och Liberalerna håller sitt vallöfte, dvs att inte stödja en regering som är beroende av SD, som kommer från höger-högern kommer troligtvis dock att fortsätta. I Svenska Dagbladet skriver t.ex. Per Gudmundson på ledarsidan om Stefan Löfvens plan: - Planen är att mala ner Annie Lööf. Han avslutar med - "Centerpartiet kommer att malas ner till stoft." Annars är alltså Centern det parti som klarat sig minst dåligt av Allianspartierna. Andra undersökningar visar att ungefär 70% av Centerväljarna tycker att Centerpartiet gör rätt som försöker få till stånd ett samarbete med Socialdemokraterna.

Det troliga är att siffrorna däremot kommer att öka den Socialdemokratiska självkänslan. S behöver helt enkelt inte frukta ett Extraval och kan använda detta som argument i förhandlingarna med Centern och Liberalerna. Stefan Löfven kan helt enkelt använda siffrorna i förhandlingarna med C och L. - "Ni gör nog bäst i att försöka komma överens med oss, för blir det Extraval så blir vår förhandlingsposition ännu starkare."

Annie Lööf och Jan Björklund har helt enkelt två val. Antingen accepterar man att det blir någon form av överenskommelse med S. Men tvingas samtidigt acceptera att S är den starka parten i de förhandlingarna. Eller också får man gå tillbaka till Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor men har försvagat sin egen position i förhandlingarna med Sverigedumokraterna. För intresset från S att göra en överenskommelse har helt försvunnit så Högeralliansen kommer att tvingas till förhandlingar med SD för att få igenom sin politik. Vi kan t.ex. konstatera att med dessa siffror så är inte längre höger-högerblocket med Moderaterna, Sverigedumokraterna och Kristdemokraterna större än de tre Rödgröna partierna. Dessa båda block är nu jämnstarka.

Så Annie och Jan. Se vad Stefan vill erbjuda, men tänkt på att det S kan erbjuda måste också accepteras av Mp och V. Försök inte bita över hela stycket, risken finns att det då inte blir något alls och att det slutar i Extraval. Ett Extraval som riskerar att bli ett ännu större fiasko för den samlade Högeralliansen än vad det senaste valet ju faktiskt var.

Inga kommentarer: