måndag 17 december 2018

Den 17 december 1917

» Demokrati 100 år

I dag är det allmän flaggdag. I dag firar vi nämligen att det i dag är exakt 100 år sedan som Sverige beslutade att vi skulle införa riktig demokrati. Det var den 17 december 1918 som de folkvalda som fanns då beslutade att Sverige skulle ha en allmän lika rösträtt. Till och med kvinnor skulle få rösta - denna revolutionerande tanke. Fast det handlade också om att göra rösträtten lika. Den s.k. 40-gradiga skalan avskaffades. Hade du låg inkomst hade du en röst, hade du mycket hög inkomst kunde du ha 40 röster! Och ingen inkomst - ingen rösträtt.

Det var i samverkan mellan liberala krafter och arbetarrörelsen i form av Socialdemokraterna som demokratin drevs igenom. Högern, dåtidens moderater, gjorde intensivt motstånd in i det sista. Så varför inte ett par citat från högerargumentationen från den tiden för 100 år sedan:

Feminism
- "Den främsta orsaken är att kvinnans viktigaste uppgift är att föda barn och att de med rösträtt kan bli mindre benägna att sätta hemmet i första hand."

- "Man kunde utgå ifrån att kvinnor i valet mellan krig och fred skulle rösta för freden." (Detta var alltså ett argument MOT kvinnlig rösträtt...)

- "Den egna förmågan att betala skatt är viktig. Kvinnor ska inte ha rösträtt på grund av sin generellt sett svaga ekonomiska position."

- "Det genuint feminina är att sakna rösträtt, och maskulinitet hör ihop med rätten att rösta."

- "Hennes krafter skola ägnas att uppfostra sina barn och sköta sitt hem. Och har hon krafter till öfvers, då kan hon uppfostra sina barn ännu bättre och sköta sitt hem ännu bättre."

Det här är alltså Högerns argumentation mot att kvinnor skulle ha rätt att rösta i Riksdagsvalen. För några år sedan försökte dagens Moderaterna i sin historieskrivning hävda att det var Högern som infört demokratin med lika rösträtt och kvinnlig rösträtt. Det är sådant som kallas historieförvanskning. Till slut tvingades dock även Högern att acceptera rösträttsreformen. Man var nämligen rädd för något ännu värre - en revolution! Så här förklarade ledande högermän sin ståndpunkt efter beslutet:

- "Jag har aldrig känt en sådan grämelse som när jag nu måste biträda detta förslag." /Ernst Trygger, Högerpartiets ledare/

- "Beslutet innebär att makten lägges i deras händer som är minst kompetenta att hantera den." /Hjalmar Hammarskjöld, fd statsminister för Högerpartiet/

Det tog ännu ett par år innan det första valet genomfördes där kvinnor fick rösta och alla hade en röst och inte en 40-gradig skala beroende på hur hög inkomst man hade.

Läs gärna ett par artiklar som berättar mer: ETC och Svenska Dagbladet. Och sänd sedan en tacksamhetens tanke till de liberaler (som Karl Staaf) och socialdemokrater (som Hjalmar Branting) som trots motstånd från Högern, Kung Gustav V och militären gjorde starkt motstånd. Högern har aldrig stått på barrikaderna för demokratiska reformer utan har bekämpat dessa ackompanjerade med bifall från monarkin och militären.

Inga kommentarer: