torsdag 15 mars 2018

Skattesmitare i stort och smått

» Farväl Nordea

Så har då Nordeas bolagsstämma som förväntat beslutat sig för att göra som sina fina kunder gjort tidigare, smita från skatten. Bolagsstämman beslutade i dag med stor majoritet att flytta huvudkontoret till Helsingfors för att smita undan skatter och avgifter i Sverige som blir lägre med en flytt till Finland. I varje fall just nu. Samtidigt har herr ordförande Björn Wahlroos förklarat att han själv inte kommer att flytta från Stockholm. Skälen är de samma. Genom att vara skriven i Stockholm slipper han betala Förmögenhetsskatt, Gåvoskatt och Arvsskatt. Vilket var skälet när han en gång flyttade till Stockholm.

Nordea på dekis

Jag har själv redan, som många andra, valt att flytta alla mina bankaffärer från Nordea. Vill Nordea som vilken annan simpel skatteflykting smita till Finland så står detta naturligtvis banken fritt att göra. Men, vi kunder har också rätt att välja bank och kan alltså välja en annan bank. Det finns anledningar till att Nordea under många år legat överlägset lägst när det gäller kundnöjdhet och kundförtroende bland de svenska bankerna. Usla siffror som det är uppenbart att banken struntar totalt i. Det viktigaste är att kunna göra nya kortsiktiga miljardvinster som man kan dela ut till ägarna i aktieutdelning. Allt är naturligtvis baserat på den syn som bankens ordförande Björn Wahlroos har på bankens kunder. Vi är idioter tycker han.

- "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

Björn

Sagt av Nordeas ordförande Björn Wahlroos. Han är också ordförande för den största ägaren Sampo. Dom där 80%:en, det är väl vi vanliga bankkunder som levererar in miljardvinsterna till banken. Dom andra 20% som pengarna ska föras över till är väl då bankdirektörerna och bankens ägare som ska ha höga löner, fina bonusar och generösa utdelningar.

Det är bara för alla oss andra att fortsätta att ifrågasätta vem vi vill ska sköta våra ekonomiska affärer. Vill vi låta en simpel skattesmitare, som dessutom just nu håller på att nästan helt "outsourca" hela sin IT-verksamhet till Polen, sköta våra affärer? Flera tusen jobb är redan utlokaliserade för att spara lönekostnader. Jag tar för givet att t.ex. statliga myndigheter och institutioner eller andra grupper tar sig en extra funderare över vem dom vill ska ha tillgång till vår ekonomi.

Nordea Farväl

Säg farväl till Nordea!

Inga kommentarer: