måndag 12 mars 2018

Din och min pension

» Ekonomiska funderingar

Visste ni att Sverige i dag har den högsta andelen av befolkningen i arbete som någonsin uppmätts inom EU? Aldrig någonsin har en medlemsstat i den Europeiska Unionen haft en så stor andel av sin befolkning i arbete. Fast arbetslösheten bedöms vara ett problem...

Pensionär
Enligt Socialminister Annika Strandhäll så finns det ingen annan lösning på pensionsdilemmat än att vi måste jobba mer. - "Problemet med låga pensioner har ingen annan lösning än att vi jobbar längre" säger hon.

Samtidigt läser jag att den svenska statsskulden ligger på 39% av BNP. Snittet inom EU är över 80%. Grekland ligger högst med 180%. I USA ligger statsskulden på 100% av BNP. Det finns faktiskt ett par länder inom EU som har en lägre statsskuld än Sverige. Den svenska statsskulden sjunker dessutom och beräknas krypa under 30% om några år.

Får ni ihop detta med den politiska diskussionen i Sverige? Hur kan vi ha den högsta sysselsättningen i EU:s historia men ha problem med arbetslöshet? Finns det verkligen ingen annan utväg för att ge pensionärer en dräglig pension i det land inom EU som har den högsta sysselsättningen, de största pensionsfonderna och redan i dag den nästan högsta pensionsåldern? Är det verkligen en naturlag att vi måste jobba tills vi är 70 för att få en rimlig pension?

Pensionärer
Pensionens storlek beror på hur mycket vi sätter av medan vi jobbar OCH hur mycket de som fortfarande jobbar kvar är villiga att avstå för ge sina föräldrar och mor- och farföräldrar en rimlig pension. Verkligheten är ju den att vi under de år vi jobbar producerar allt mer. Vi sätter av allt mer. Vi skapar medan vi jobbar helt enkelt ett större mervärde än vad vi gjorde en gång i tiden. Det är också många fler som producerar mervärde (aldrig någonsin har ett EU-land uppmätt en så hög sysselsättning).

När Annika Strandhäll hävdar att: - "Problemet med låga pensioner har ingen annan lösning än att vi jobbar längre" så pratar hon helt enkelt strunt. Det finns en annan lösning också. Att vi helt enkelt avsätter mer till pensionen medan vi jobbar! Punkt! Att som en del moderater använda fula ord om sina politiska motståndare är dock något jag överlåter till moderatspolingar. Men, du pratar faktiskt strunt Annika Strandhäll.

Det finns andra sätt att finansiera en högre pension. Vi kan beskatta mer t.ex. Att vi på olika sätt kollektivt avsätter mer pengar till våra kommande pensioner eller helt enkelt till våra nuvarande pensioner. Vi får helt enkelt de pensioner vi vill att vi ska ha. UTAN att tvingas jobba längre!

Inga kommentarer: