lördag 17 mars 2018

Att tänka på

» Kollektivavtalets dag

I dag är det Kollektivavtalets dag såg jag. Vad ska man med ett kollektivavtal till? Arbetar man på en arbetsplats som omfattas av kollektivavtal är man garanterad vissa miniminivåer, anställningstrygghet och t.ex. tjänstepension. Jobbar du utan ett kollektivavtal är det inte omöjligt att du har samma villkor, men risken är stor att du inte har det. Därför är det av vikt att du ser till att omfattas av ett kollektivavtal.

Svenska Hamnarbetarförbundet
Frågan om kollektivavtal har ju bland annat diskuterats med anledning av konflikten i flera hamnar. En konflikt som pågått länge och eskalerat sedan det privata bolag APMT som driver hamnarna valt konflikt. Hamnarbetarna är organiserade i två olika fackliga organisationer. Dels LO-anslutna Transport, men en stor majoritet är organiserade i Hamnarbetarförbundet. Arbetsgivarsidan vill dock bara skriva kollektivavtal med den mindre organisationen Transport men vägrar skriva avtal med den större Hamnarbetarförbundet. Som resultat har det varit strejker, men i ännu större utsträckning har arbetsgivaren lockoutat personalen (dvs utestängt dom från arbetet). Det är dessa lockouter som främst skadat arbetet i hamnarna.

Det ska påpekas att det inte alls är ovanligt att personalen på en arbetsplats är organiserade i flera olika fackliga organisationer. Det brukar dock inte vara något problem utan all personal kan omfattas av kollektivavtal trots detta. Det som skapar problemen i hamnarna är att arbetsgivaren vägrar förhandla med den största fackliga organisationen utan väljer att bara skriva avtal med en mindre facklig organisation.

Den här situationen har fått regeringsföreträdare för den Rödgröna regeringen att trampa rejält i klaveren. Det har ju framförts krav på att det ska råda fredsplikt om det finns ett avtal på arbetsplatsen, något som flera företrädare för den Rödgröna regeringen visat förståelse för. Utan något förbehåll för att arbetsgivaren i varje fall måste skriva avtal med den största fackliga organisationen. Om någon form av lagstiftning skulle införas med den här innebörden så skulle i teorin arbetsgivaren kunna skriva ett avtal med en facklig organisation som man själv skapat och som har en medlem. Sedan skulle alltså alla övriga fackliga organisationer omfattas av fredsplikt. Håll med om att det vore helt horribelt. Att en arbetarregering ens kommer på en sådan tanke är obegripligt.

Se till att du har ett kollektivavtal!

Inga kommentarer: