fredag 23 mars 2018

» Brist på kärlek

Min dotter Angeli föreslog att jag skulle skriva om att "Demokratin dör av brist på kärlek" i dag. Ett ämne som gör mig deprimerad. Visst är det så att demokratin är hotad. Demokratin är alltid hotad. Västvärldens demokrati hotas just nu av egoister som bara älskar sig själva och hatar allt som inte passar in i deras drömvärld. Våra demokratier hotas av grupper (jag höll på att skriva politiker, men dom är inte politiker utan bara hatpredikanter) som sprider just det - hat.

Alltså bestämde jag mig för att inte skriva om dom. Istället tänkte jag ta upp väljarundersökningar som ersättning. Så det blir kanske något om dom där som saknar kärlek trots allt. Veckotidningen Fokus presenterar varje vecka en sammanställning av de senaste väljarundersökningarna från Novus, Sifo och Demoskop. Veckans tabell visar att ett val med de siffrorna skulle gett de tre Rödgröna partierna (S + V + Mp) 150 mandat och de tre Borgerliga Högerallianspartierna (M + C + L, men utan Kd som skulle åkt ut) 135 mandat. Sverigedumokraterna skulle fått 64 mandat.

Jämfört med valet är Socialdemokraterna (28,2% -2,8) den största förloraren. Inte långt efter ligger Miljöpartiet (4,2% - 2,7). Övriga förlorare är Kristdemokraterna (3,0% -1,6), Liberalerna 4,7% - 0,7) och Moderaterna (22,9% -0,5). Sedan valet har vi också tre vinnare. Sverigedumokraterna (17,2% +4,3), Centerpartiet (8,9% +2,8) och Vänsterpartiet (8,1% + 2,4).

Alliansfritt

Jag har sagt det förut, och jag upprepar det. Valet kommer att avgöras av vilka partier som eventuellt åker ur Riksdagen eller eventuella nya partier som kan ta sig in. Sedan efter detta tror jag på någon form av Mittenkoalition (S + C + L + Mp) som kan få ihop en majoritet i Riksdagen.

I ETC försöker Johan Ehrenberg argumentera för en valteknisk samverkan mellan V + Mp + Fi för att förhindra att vänsterröster blir bortkastade. Sannolikheten för att Feministiskt Initiativ ska komma över spärren på 4% är ju tyvärr liten medan risken för att Miljöpartiet hamnar under spärren ju inte är helt obefintlig. En annan fråga är om ett halvborgerligt parti som Miljöpartiet ställer upp på något sådant?

Liknande förslag har förekommit från liberalt håll som också är oroliga för att Liberalerna ska åka ut. Fast det handlar naturligtvis om valtekniskt samarbete med Centern...

Inga kommentarer: