torsdag 29 mars 2018

Påsken börjar, lås in kvastarna

» Dom där stockholmarna

Fjollträsk
Stockholms Handelskammare har låtit undersöka vad vi lantisar i Landsorten tycker om stockholmare och om förhållandet mellan Stockholm och resten av landet. En mycket stor andel tycker att förhållandet har försämrats på senare år. 40% av de tillfrågade anser att motsättningarna har ökat medan bara 7% tycker att motsättningarna minskat. Ju längre man bor från Stockholm desto mer kritisk blir man till översittarfasonerna från Huvudstaden. Det hela bottnar naturligtvis i det faktum att mediedebatten utgår ifrån ett stockholmsperspektiv. När man följer debatten i media så kan man inte riktigt tro att i Stockholms län bor 2,3 miljoner innevånare medan det i hela Sverige bor 10,1 miljoner. Det vill säga 7,8 miljoner bor INTE i Stockholm. I Region Skåne bor 1,3 miljoner. I Region Västra Götaland bor 1,7 miljoner. Men, när man följer debatten i det som kallas "Riksmedia" (dvs Stockholmsmedia...) så kan man tro att det hela är helt annorlunda. Så fort några 100 personer ska decentraliseras från Stockholm så blir det en våldsam debatt i Stockholmsmedia (dvs det som kallas Riksmedia). Att det hela tiden pågår en ständig centralisering TILL Stockholm nämns inte.

Verkligheten är ju den att det är ute i "Landsorten", som stockholmarna lite nedlåtande kallar allt utanför tullarna, som det mesta produceras som skapar vårt välstånd. Sedan sitter beslutsfattare och administratörer i Stockholm och tar hand om pengarna.

Att det finns en ökad misstro mot Stockholm i resten av Sverige finns det många skäl till. Men, grunden till detta är just den översittarattityd som vi upplever från den Kungliga Huvudstaden. Där beslutsfattare och byråkrater inte har förstått att de flesta svenskar faktiskt INTE bor i Stockholm. Men det är vi som producerar det mesta välståndet som dom kan leva gott på.

Låt HELA Sverige leva - inte bara 08-land!

» Dagens citat

Visst är det så att en del verkligen pratar i nattmössan. I allmänhet behöver man inte bry sig. Däremot kan problem uppkomma när den som pratar i nattmössan är en överbetald konsult. I en krönika i Svenska Dagbladet skriven av Jenny Maria Nilsson om Nya Karolinska Sjukhuset i Stockholm läser jag om hur konsulterna från Boston Consulting Group tagit bra betalt för att just prata i nattmössan. Jag minns att jag för en tid sedan läste ett debattinlägg från ett par av dessa inhyrda BCG-konsulter som försökte försvara och förklara begreppet "Värdebaserad vård". Efter den snömosen begrep jag ännu mindre!

Prata i nattmössan
Men, dagens citat ska faktiskt inte hämtas från snömosen från när BCG:s konsulter pratar i nattmössan i ett debattinlägg. Istället hittar jag i nämnda krönika ett citat från moderatstyrda Staffanstorps kommun som i ett framtidsdokument ska beskriva skolan i Staffanstorp:

- "På samma sätt som en bilfabrik eller ett sjukhus är byggt för att hantera flöden måste en framtida skola vara byggd för att i första hand hantera flöden och resande."

Jo, så skriver man. Måtte G-d bevara mig för att mina barn eller barnbarn eller barnbarnsbarn någonsin ska hamna i en skola i Staffanstorp. Min dotter Angeli har teorin att det egentligen handlar om att skolorna inte ska vara så trånga utan eleverna ska kunna röra på sig mera och att det inte får vara så lågt i tak att man inte kan resa sig. Själv tror jag dock tyvärr mer på teorin om snömos och prata i nattmössan. Tyvärr är det så.

Det ska kanske påpekas att det var Staffanstorps kommun som nyligen gjorde sig kända för att visa sitt motstånd till att ta emot flyktingar som Migrationsverket hänvisade till kommunen genom att placera dom i inhyrda gamla husvagnar placerade utanför samhället. Det var Moderaternas sätt att göra passivt motstånd mot kommunplaceringen.

Inga kommentarer: