söndag 11 februari 2018

Världsdagen för de sjuka

» Vi lever i olika världar

Jag såg en liten notis i Svenska Dagbladets Resebilaga i dag. På några rader presenteras de "Populäraste konferensstäderna". Det är Resia möten, events & konferens som offentliggjort statistik för förra året. Enligt dessa har de svenska företagen ett ökat behov av att komma iväg för "kunskapsutbyte och socialt umgänge" - gärna på varmare breddgrader.

Här solar jag på andras bekostnad
Enligt dom är de fem populäraste konferensorterna Palma de Mallorca, London, Málaga, Barcelona och Lissabon. Kan ni se rubrikerna framför er om media skriver om att min egen arbetsgivare Migrationsverket åkt till Palma de Mallorca för en konferens, om Trafikverket åkt till Málaga, om kommunledningen i Malmö åkt till Barcelona, om Landstinget i Södermanland åkt till Lissabon eller Vattenfall åkt till London för "socialt umgänge"?

Vilka är det då som reser till Palma de Mallorca, London, Málaga, Barcelona och Lissabon för "kunskapsutbyte och socialt umgänge"? Ja, jag är övertygad om att det inte är städarna som städar Stockholms pendeltåg till MTR som bjuds till Palma de Mallorca. Det är inte sjuksköterskorna på Malmö Allmänna Sjukhus som bjuds till London. Det är inte kommunjobbarna på gatukontoret i Norrköping som bjuds till Málaga. Det är inte busschaufförerna i Göteborg som bjuds till Barcelona. Och det är sannerligen inte hemvårdens personal i Åstorp som bjuds till Lissabon. Varken om det är för "kunskapsutbyte" eller "socialt umgänge". Själv har jag som bäst bjudits på två dagars personalkonferens på Ystad Saltsjöbad. Men det är inte så illa det heller!

Nä, de som flyger till Palma de Mallorca, London, Málaga, Barcelona och Lissabon för "kunskapsutbyte och socialt umgänge" hittar vi i andra kategorier. Vi hittar dom nog bland de som redan har så rejäla löner att ytterligare höjd lön inte har någon betydelse. Istället får man bjuda på "kunskapsutbyte och socialt umgänge" på varmare breddgrader som löneförmån.

Jag undrar om företaget som betalar klimatkompenserar för flygresorna? Fortsätter vi med "okynnesflygandet" så behöver vi snart inte åka så långt för den brännande solen...

Som sagt, vi lever i olika världar.

PS. Jag vill poängtera att uttryck som "socialt umgänge", "varmare breddgrader" och "kunskapsutbyte" är inte mina egna ordval. Dom är stulna direkt från artikeln och kommer uppenbarligen från Resia. Jag erkänner dock att "okynnesflygande" har jag själv lagt till i det här sammanhanget. Men jag är ju ett "dumpucko", som kristdemokraternas Sara Skyttedal kallar oss som avstår från att flyga.

Inga kommentarer: