onsdag 14 februari 2018

Hvad vilja Israel

» Netanyahu i trubbel

Den israeliska polisen anser att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu bör åtalas för korruption. Utredningen har pågått i mer än ett år. Men nu har alltså polisen kommit fram till att Netanyahu bör åtalas. Det kommande åtalet mot Netanyahu handlar dels om att han tagit emot dyrbara gåvor från vänner och företag mot att han som premiärminister ska ge dom fördelar. Det handlar också om att han försökt få en överenskommelse med tidningen Yedioth Ahronoth om att dom skulle skriva positivt om honom mot att han skulle se till att skada tidningens främsta konkurrent, tidningen Israel Hayom.

Benjamin Netanyahu
Fast enligt Netanyahu så är det inget att bry sig om. Benjamin Netanyahu är perfekt och alla beskyllningar är bara dumheter.

Benjamin Netanyahu har samtidigt lyckats trampa rejält i klaveret och skapat en spricka gentemot sin största allierade, Donald Trump. I ett trängt läge i en diskussion med ultra ortodoxa judiska ledare hävdade tydligen Benjamin Netanyahu att han diskuterat med Donald Trump att annektera de israeliska bosättningarna på Västbanken. En uppgift som retade upp Donald Trump eftersom det inte förts några sådana samtal. Benjamin Netanyahu tvingades motvilligt be om ursäkt.

Men, diskussionen aktualiserar frågan vad Israel egentligen vill. Den tvåstatslösning som FN och större delen av världen tycker är det som ska eftersträvas har ju Israel med sin politik (applåderat från USA) tydligt visat att man inte vill ha som mål. En tvåstatslösning där en israelisk stat och en palestinsk stat existerar sida vid sida. Men bosättningspolitiken visar tydligt att detta inte är vad Israel vill ha som mål. En annan lösning är ju en gemensam stat som omfattar både dagens Israel och Västbanken (och Gaza). Men, om alla som bor i området ska bli medborgare i denna gemensamma stat så innebär det inom kort att judarna blir en minoritet i denna stat. Vilket naturligtvis är en lösning som man från judiskt håll i Israel inte kan acceptera.

Så vad är då Israels mål? Uppriktigt sagt har jag inte förstått detta. För lösningen kan väl inte vara ett status quo, med halvt självstyrande palestinska öar inne i en israelisk stat? Med ett Israel som ständigt bryter mot internationella lagar. I dag respekterar ju Israel inte de gränser som finns. Israeliskt flyg kränker regelmässigt grannländernas territorium. Libanon utsätts ständigt för kränkningar. Samma med Syrien. Det är bara några dagar sedan Israel skickade bomber över Syrien och även fick ett av sina egna stridsflyg nedskjutet. Vi har regelbundna intermezzon när fartyg på väg till Gaza bordas och kapas ute på internationellt vatten av den israeliska flottan.

Så vad är Israels mål egentligen? När Israelvänner i Sverige går ut till försvar av Israels handlande och förklarar att tvåstatslösningen är död presenterar man aldrig någon annan lösning. Vad vill egentligen Israel?

Inga kommentarer: