lördag 17 februari 2018

Sverige är mer än Stockholm

» Är det svenskar eller bara stockholmare?

I en debattartikel i dagens Aftonbladet med rubriken Hallå svenskar, ni är socialt inkompetenta går österrikaren Gabriel Kuhn ut hårt mot svenskar som han anser vara socialt inkompetenta. Han tar upp flera exempel på hur vi svenskar inte ens kan säga Hej till varandra när vi möts. När grannar möts i trapphuset, när man möts i tvättstugan, föräldrar på lekplatsen osv. Vi möts i trappen men tittar bara ner i golvet utan att säga Hej menar han.

Bry dig om din nästa
Men, jag känner inte igen mig. Så är det inte. I min trappuppgång säger vi Hej till varandra när vi möts. De flesta är inte av svenskt ursprung, men vi säger Hej när vi möts. Svenskar eller var vi nu kommer från. Det är inget konstigt att man frågar om tvättider, om man är färdig. Det gäller också andra som bor i området och som man känner igen, möts man "på stan" så säger vi Hej. Helt oberoende av om vi är svenskar eller invandrare nyligen eller för länge sedan. Jag har ju jobbat mer än 30 år på Försäkringskassan och har i jobbet träffat en mycket stor andel av kommunens innevånare. Möter jag någon av dessa som jag känner igen och som känner igen mig så säger vi Hej. Det kvittar om dom kommer från Sverige, Vietnam, Jugoslavien, Grekland eller till och med Danmark. Om dom tillhör de etablerade eller kanske tillhörde det gamla A-laget på parkbänken en gång i tiden. Vi säger Hej och kommenterar kanske vädret.

Gabriel Kuhns beskrivning stämmer helt enkelt inte in på min verklighet. Jag börjar fundera på om vi bor i olika världar. Men, så ser jag en liten faktauppgift i Faktarutan. "Bor i Stockholm"! Där tror jag att vi hittar förklaringen. Kanske gör man på det viset i vår Huvudstad. Kanske har man i Fjollträsk blivit anonymiserade. Kanske har man helt enkelt blivit skadad av den uppstressade miljön i Stockholm. Men Sverige är inte Stockholm. Sverige är mycket mer än Stockholm. Istället är det så att Stockholm är bara en liten del av Sverige. För så gör vi inte i "Landsorten" som stockholmarna verkar kallar allt utanför tullarna.

Fortsätt säga Hej när ni möts. Du får garanterat ett Hej tillbaka. I varje fall om du inte bor i Stockholm. Det blir mycket bättre miljö då. Ni blir båda lite gladare!

Inga kommentarer: