Det som inspirerar mig till dagens ämne är en debattartikel i Dagens ETC skriven av företrädare för de fackliga organisationerna Seko, Transport och Kommunal. Under rubriken Ny landstingspolitik för bättre kollektivtrafik skriver man om situationen inom kollektivtrafiken i Stockholm. Tunnelbana, bussar och pendeltåg är naturligtvis utlagd på entreprenad till lägstbjudande som så mycket annat. Det bolag som lägger lägsta budet vinner. Sedan måste bolaget skära i kostnaderna för att få kalkylen att gå ihop och ge vinst till ägarna. Alltså gäller det att skära ner på personal, skära ner på löner, skära ner på underhåll och skära ner på allt annat som går att skära ner på. Annars går ju inte kalkylen ihop och det blir några slantar kvar att betala ut i utdelning till ägarna. De som får betala är personal och resenärer.

Vi lever just nu i upphandlingens tidevarv. Det är outsourcing och privatisering som gäller inom all offentlig verksamhet. Något som radar upp högar av skandaler om och om igen. Nya Karolinska Sjukhuset i Stockholm är ett exempel. Trots att det bara var ett enda bolag (Skanska) som lämnade anbud valde man i Stockholm att gå vidare med upphandling. Det blev dyrt, försenat och fuskbygge! Lokalt kan vi gå till Helsingborg där Äldreboenden lagts ut på anbud på löpande band för att privatisera i den heliga valfrihetens namn. Fast det är ju inte de boende som fått välja! Det är inte personalen som fått välja! Där gällde inte valfriheten. Däremot valde kommunen och fick skandaler på skrivbordet.
Skandalen på Transportstyrelsen handlade ju också i grunden om upphandling. När den stackars nytillträdda generaldirektören Maria Ågren tillträdde sin tjänst var upphandlingen i stort sett klar, det fanns bara ett alternativ att välja på, IBM. Hon ställdes inför fullbordat faktum. IT-verksamheten skulle outsourcas, det fanns bara IBM att välja. Hon hade bara att skriva under. För den stackaren gick det som det gick!

Det finns faktiskt anledning för offentliga myndigheter, landsting och andra att fundera en extra gång om man verkligen ska lägga ut verksamheten på entreprenad till lägstbjudande eller om det kanske blir både bättre och billigare att sköta det själv. Om kostnaden för att driva den aktuella verksamheten blir lägre än om man driver den i egen regi så finns det någon som får betala besparingen. Färre anställda, lägre löner, sämre arbetsvillkor, lägre kvalitet och mycket annat. Dessutom tillkommer kostnader för att handlägga en upphandling. Ofta överklagas upphandlingar och ytterligare kostnader tillkommer. Tas dessa kostnader med i kalkylen när man bestämmer sig för att outsourca och privatisera? Tvivlar.
Privatisera förresten. Frågan är hur det är med privatiseringen i praktiken. Här i Skåne är det bolaget Arriva som sköter Pågatågen. Arriva är ett brittiskt företag som är helägt av DB, de tyska förbundsjärnvägarna! Alltså den tyska motsvarigheten till SJ. I Stockholm sköts pendeltågen på upphandling av MTR. MTR är ett företag från Hongkong som till 75% är statligt ägt av Hongkong! Dvs vi har inte alls privatiserat driften. Vi har överlämnat driften till andra länders statliga företag, företag som vill tjäna slantar i andra länder.
Sätt stopp för upphandlingsraseriet. Det kostar mer än det smakar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar