torsdag 1 februari 2018

En helt ny orörd månad

» Om svensk ekonomi och valrörelsen

Våra politiska partier börjar berätta om vad dom ska satsa på inför valrörelsen. Senast ut är Moderaterna där Gunnar Strömmer berättar att man ska satsa på kortare vårdköer, bättre skolresultat, fler poliser, hårdare straff, minskad invandring och skattesänkningar. Är det någon som är förvånad? Dom där vårdköerna, skolresultaten, poliserna och fler i fängelser ska tydligen betalas med skattesänkningar. Eller hur dom nu resonerar. Det är väl tänkt att gå som vanligt när Moderaterna får styra. Budgetunderskott. När Anders Borg förlorade valet 2014 så var det svenska budgetunderskottet 60 miljarder kronor. I dag går budgeten åter med plus och statsskulden har kunnat betalas av.

De gamla vanliga moderaterna
Vi kan observera att Moderaterna i varje fall inte tänkte klaga på den svenska ekonomin i valrörelsen. Något vi kan förstå varför. Istället ska man satsa på att försöka bjuda över Sverigedumokraterna i kampen om de främlingsfientliga rösterna. Vi kan också se att Ulf Kristerssons gamla löfte när han första gången valdes in i Riksdagen nu har strukits från dagordningen. Det tål att påminna om Ulf Kristerssons syn på vårt samhälle i sin ungdom:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Riktigt så uttrycker sig inte Ulf Kristersson i dag. Han har lärt sig att låta mer diplomatisk. Ordvalet är lite annorlunda i dag. Men målet, det är det samma. Jag tänkte hur som helst att presentera ännu ett citat. Ett annat citat som jag tvivlar på att Moderaterna tänker använda sig av i sin valrörelse. Fast citatet är faktiskt hämtat från en moderat tidning.

- "Svensk ekonomi fungerar i många avseende väl. Statsskulden är låg, hushållens disponibla inkomster ökar och andelen av befolkningen som arbetar är den högsta som EU någonsin har uppmätt." Sagt av Svenska Dagbladets analytiker Johan Carlström i veckan.

Moderaterna - partiet för de som ha allt

Svensk ekonomi rullar alltså på bra. De flesta av oss har fått det allt bättre. Men det finns områden där det behöver vidtas åtgärder. Jag har dock mycket starka tvivel om att det som behöver göras kommer att genomföras med moderat stöd. Vi måste förbättra de ekonomiska betingelserna för pensionärer. Senast Moderaterna gjorde något på det området så införde man en speciell straffskatt för pensionärer. Vi har snabbt ökade klyftor där något måste göras. Tvivlar på att Moderaterna känner sig hugade att ställa sig på barrikaderna i kampen mot klyftorna i vårt samhälle.

Inga kommentarer: