lördag 10 februari 2018

Om penningkarusellen

» Slipsnissarna styr

Vem rånar vem?
De fyra svenska storbankerna (Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken) gjorde förra året en sammanlagd vinst på 105,7 miljarder kronor. Det är 105.700.000.000 kronor. Det är, om vi för enkelhetens skull räknar med att vi är 10 miljoner innevånare i Sverige, 10.570 kronor på varje svensk. Det är mer än en krona på varje svensk, varje timme, dygnet runt, 7 dagar i veckan. Det är helt enkelt inga småsummor som tickar in till banken. Dom flesta av dom slantarna delas ut till aktieägarna i utdelning. De mesta av dom slantarna tjänar dom på rekordhöga marginaler på bolån. Det vill säga, man ger inte kunderna någon ränta på våra sparpengar, men tar ut desto mer i ränta från oss på våra lån. Skillnaden mellan vad man betalar i ränta till oss och vad man tar ut i ränta från oss är alltså rekordhög. Alltså är bankernas vinster rekordhöga.

För övrigt ser jag att bankerna via webbenkäter bland kunderna kommit fram till att kunderna vill använda webben för sina bankkontakter. Det finns ju en del ålderstigna stofiler som inte förstår sig på sån't som Internet och bankappar och andra finesser. Men genom att genomföra enkäterna på webben så slipper man ju deras ovidkommande åsikter. Då går det som det går. Allt fler kommuner blir helt utan ett fysiskt bankkontor. Bankerna lägger ner sina fysiska kontor på löpande band. De mindre orter som blir helt utan ett fysiskt bankkontor får problem. Men det struntar slipsnissarna i bankledningen i. Här i Skåne är Perstorp på väg att förlora sitt enda bankkontor. Något som fått kommunen att försöka värva en ny bank till kommunen när Swedbank väljer att lämna.

Men, vi måste ju ha förståelse för banknissarna. Bankerna har problem med lönsamheten, och dom där dumma kunderna som envisas med att vilja träffa en människa, dom är SÅ irriterande. Vi måste väl ha förståelse för att man inte kan ha en massa pöbel som springer runt och stör på arbetsplatsen.

Det är slantarna som styr!

Inga kommentarer: