onsdag 20 september 2017

Slantar är viktiga

» Funderingar om pengar och anständighet

Så har då Magdalena Andersson lagt fram den nya budgeten Gissa vad man från oppositionen hade att säga? Äntligen höjda barnbidrag? Äntligen sänkt skatt för pensionärer? Nä! Naturligtvis klagar man från den enade oppositionen på i princip allt. Ett av klagomålen är att man satsar på för mycket. Man har lite svårt att klaga på höjda skatter (fast det gör man ju ändå). Faktum är att det sänks mer skatter (t.ex. för pensionärer och genom att återinföra avdraget för fackavgiften) än vad det höjs. Men naturligtvis kan inte en opposition var positiva. Då är dom ju inte i opposition. Jag såg att den tilltänkta moderatledaren Ulf Kristersson tyckte att man skulle betalt av mer på statsskulden. Verkligheten är den att statsskulden fortsätter att minska, något den gjort under hela mandatperioden. I motsats till när Ulf Kristerssons egna Moderater styrde. Under de 8 åren steg statsskulden kontinuerligt pga ofinansierade skattesänkningar.

Moderaterna i ett nötskal
Kort sagt, det är en relativt bra budget för vanligt folk. Men sån't kan ju inte en opposition till höger erkänna. Alltså gnälls det, som en opposition alltid gör. Tack Vänstern för att ni styrt åt rätt håll!

En kommande stridsfråga i Riksdagen kommer ju att vara frågan om vinsterna i privata kommersiella företag som driver skattefinansierad verksamhet i skola, vård och omsorg. Låt oss ta några exempel som visar vad det handlar om. SVT har under ett par dagar visat inslag från det moderatstyrda Lomma. Där drivs de båda äldreboendena som finns båda två av det privata företaget Frösunda Omsorg AB - som väl lämnade lägst anbud. Så mycket för den valfriheten! Frösunda Omsorg har väl inte direkt blivit kända för god vård - tvärtom. Snarare har man gjort sig ökända för att dra in på personalomkostnaderna för att få ihop vinsten. Som tydligen så småningom hamnar i Luxemburg. Titta på SVT:s inslag om Frösunda Omsorgs verksamhet i Lomma. Eller sök på Google om andra Frösunda skandaler.

Ett annat sätt att spara pengar på omsorg är att göra som en annan moderatstyrd kommun i Skåne, Höganäs. Där har man skapat ett kommunalt bolag för att sköta omsorgen. Skälet till att skapa ett bolag är att då sparar man in momskostnader. Ett kommunalt bolag skapas alltså för att en kommun ska slippa betala skatter! Håll med om att det är en fascinerande tanke att kommunerna börjar skatteplanera sin skattefinansierade verksamhet för att slippa betala in skatter. Moderaterna i ett nötskal! För övrigt är man inte så snåla med skattepengarna i Höganäs. Stadens förre starke man, moderaten Péter Kovács, får full pension från kommunen trots nya uppdrag. Men han behöver väl slantarna!

Inga kommentarer: