onsdag 27 september 2017

Skolmjölkens dag

» Politiskt omdöme

Skandinavien
Våra två grannländer, Danmark och Norge, har båda sedan en tid tillbaka ministrar med ansvar för migration och integration som har som mål att tillfredsställa den populistiska rasismen i sina länder. I Norge lät ju Høyres statsminister Erna Solberg det främlingsfientliga Fremskrittspartiet tillsätta Invandrings- och integrationsministerposten med Sylvi Listhaug. Hon gjorde sig ju nyligen känd här i Sverige när hon med stort mod och med sin egen säkerhet som insats besökte den livsfarliga no-go zonen Rinkeby för att visa hur hemskt det är i Sverige. Besöket var ett led i den norska valkampanjen.

I Danmark är det partiet Venstre som under statsminister Lars Løkke Rasmussen fått tillsätta Invandrar- och integrationsministerposten med Inger Støjberg. Det ska påpekas att partiet Venstre inte har ett dugg med vänster att göra. Venstre är ett högerliberalt parti ute på högerkanten. Precis som i vårt västra grannland Norge så har vårt södra grannland Danmark fått en minister med ansvar för migration och integration som känner sig stolt över en främlingsfientlig och nästan så smått rasistisk syn på omvärlden. I dagarna har Inger Støjberg fått publicitet genom att skryta över att hon publicerat kontroversiella Mohammedteckningar på Facebook och genom att även använda en islamförnedrande bild som bakgrundsbild på sin mobil. - "En viktig teckning för att definiera oss som det frihetsorienterade och frihetsälskande folk vi är" motiverar hon det hela med.

Visst ska vi ha yttrandefrihet och vi ska vara glada över att vi bor i länder där man inte blir halshuggen, stenad eller slängd i fängelse för att man utnyttjar denna yttrandefrihet. Men, yttrandefrihet innebär också ett eget ansvarstagande. Det ska varken vara straffbart för en konstnär att rita Mohammed som hund eller rita Jesus på korset nedsänkt i en tunna urin eller Dronning Margrethe II av släkten Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg som nakenmodell eller kung Carl XVI Gustaf Folke Hubertus Bernadotte med eregerad banan. Men, som sagt, yttrandefrihet innebär också ansvar. Det finns ingen anledning att medvetet förnedra eller förolämpa andra människor. Att känna stolthet över att förnedra andra människor är INTE att visa ansvar. Då är man bara olämplig och ansvarslös. Man visar helt enkelt bara sina fördomar.

Det är en skam att våra grannländer utsett ministrar med ansvar för de här frågorna som är främlingsfientliga och rasistiska!

Inga kommentarer: