tisdag 26 september 2017

97 dagar kvar på året

» Fem tankar en solig höstdag

Kurdistans karta
¤ 1.   Vem har rätt att själv bestämma? En intressant fråga. Vad det handlar om? I dagarna höll kurderna i Irak en folkomröstning om sin egen självständighet. I sin ledare i Svenska Dagbladet i går hyllade Per Gudmundson under rubriken "En historisk dag för kurderna" folkomröstningen. Folkomröstningen gällde de kurdiska områdena i Irak, men kurder bor även i Iran, Syrien och Turkiet. Framtiden för en kurdisk stat är svår. Ingen av de stater som i dag styr över de kurdiska områdena tänker frivilligt "släppa" kontrollen. I dag gick t.ex. Erdogan i Turkiet ut i en våldsam attack. Men Svenska Dagbladet hyllar i varje fall kurdernas rätt till självbestämmande. Jag har dock inte sett något ställningstagande i frågan om folkomröstningen i Katalonien i Spanien. Har katalaner samma rätt som kurder? Den spanska regeringen har förbjudit folkomröstningen, skickat spansk polis till Katalonien och genom olika åtgärder försökt stoppa folkomröstningen. Har Katalonien rätt att hålla folkomröstning? Ska vi respektera deras eventuella önskan om en egen stat och stödja detta? 2008 skapades staten Kosovo sedan amerikanska flygbombningar tvingat Serbien att släppa taget över provinsen. De flesta stater (inklusive Sverige) var mycket snabba med att erkänna den nya staten. De europeiska gränserna ändrades genom militärt ingripande från utomstående! När det gäller Krim är den internationella åsikten dock att gränser inte kan flyttas. Krim var fram till 1954 en del av den ryska delrepubliken men "skänktes" då av Chrustjov till Ukraina istället. När Ukraina för några år sedan "kapade" sina band till Ryssland ville en stor majoritet av den i huvudsak ryska befolkningen på Krim inte följa med. En folkomröstning hölls 2014 om Krims framtid. Enligt de officiella siffrorna röstade mer än 95% av befolkningen för att Krim skulle kapa banden till Ukraina. I det här fallet accepterade dock inte det "internationella samfundet" folkomröstningen. I dag kallas det för att Ryssland ockuperat Krim. Gränser i Europa kan inte ändras med vapenmakt heter det. Vad är skillnaden mellan Kurdistan, Kosovo, Katalonien, Krim, Baskien, Skottland och så vidare? Undrar hur Per Gudmundson ställer sig till de skånska frihetssträvandena? Skulle han stödja en folkomröstning i Skåneland om självständighet eller att återvända till Danmark? Skåneland ockuperades ju 1658 av den krigiska svenska krigsmakten. "Vi" får ju inte ens flagga med den skånelandska flaggan för riksheraldikern i Stockholm. Dock har det Rödgröna styret i Region Skåne lagt fram ett förslag om att göra den skånska flaggan officiell. Något som fortfarande "han där uppe i Stockholm" inte tycker passar sig. Heja Skåne.

Skånelands flagga

/Observera att en del här ovan ska ses som ironi. Om ni nu inte har förstått detta själva./

Jag vet ingenting
¤ 2.   Sverigedumokraternas sanna ansikte. Den grabbiga kulturen inom Sverigedumokraterna och SD-svansen fortsätter att ge Jimmie Åkesson problem. Hanna Wighs avslöjande av hur hon behandlats inom partiet är uppenbarligen bara toppen på ett isberg. Jimmie Åkesson hävdar att han inget visste, trots att det hävdas att han ska ha fått information. Kanske dags för en misstroendeomröstning igen? Hur som helst är inte Hanna Wigh ensam om att rapportera om trakasserier mot den som inte går partiledningens ärenden. Hela upprinnelsen till den senaste SD-skandalen är att Hanna Wigh gjorde partiledningen uppmärksam på att en medlem förskingrat pengar från ett partidistrikt. Men istället för att ta tag i anmälan försökte partiledningen tysta ner det hela. Till slut kom det dock till polisens kännedom och den skyldiga dömdes till slut till fängelse och fick lämna riksdagen. Men partiledningen hämnades tydligen på Hanna Wigh. Andra som lämnat SD talar om att ledningen är "ett kriminellt gäng" som man "inte lämnar ostraffat". Nu har den misstänkte riksdagsledamoten tagit den sedvanliga "time-outen". Begreppet "time-out" verkar bli synonymt med "sverigedumokrat som skitit i det blå skåpet"! Det framkommer för övrigt också att mannen misstänkts för flera andra övergrepp mot kvinnor. Men Jimmie Åkesson vet ingenting? För övrigt verkar den misstänkte inget förstå. - "Vi hade en bra relation" hävdar han. Undrar vad "bra relation" innebär? Han hävdar att dom rullat runt i halmen många gånger.

Svenska Freds
¤ 3.   Militären är farlig. Jag har ju tidigare konstaterat att en av de militärövningar med NATO som den svenska "alliansfria" militären just nu deltar i har krävt två dödsoffer än så länge. Nu ser jag att begreppet "spårspring" har fått en ny allvarligare betydelse. Ett SJ-tåg har tydligen kolliderat med ett av militärens stridsfordon som under militärövningen Aurora 17 "råkade" befinna sig på spåret. Vad dom nu hade där att göra? Flera militärer och lokföraren skadades. Men militären är ganska tystlåtna. Dåligt samvete?

¤ 4.   Militär mystik. Jag har ju flera gånger efterlyst en förklaring till vad det var som hände i Gävle hamn den 29 juni. I dag läser jag att ett par "amatörforskare" kommit fram till att det liknar en rysk farkost - fast den är större. Samtidigt går Försvarsmakten ut och nekar till att det skett någon kränkning vid det aktuella tillfället. - "Vår analys har gjorts i enlighet med de metoder och parametrar som vi är trygga med. Utifrån det vi vet finns det inget som tyder på att det är främmande undervattensverksamhet. Det är det jag kan säga" är Försvarsmaktens förklaring. Militären visade ju redan från början mycket begränsat intresse. Min gissning kvarstår alltså. Militären visste mycket val vad det var som var där och rekognoserade. Troligtvis inför Aurora 17-övningen!

¤ 5.   Donald Trump på krigsstigen igen. Det handlar denna gången dock inte om Nordkorea. Istället har han lyckats göra sig ovän med en stor del av den amerikanska idrottsvärlden och många artister. Professionella NFL-stjärnor och andra idrottares protester mot rasdiskrimineringen i USA uppskattades ju inte av Donald Trump som har en förmåga att göra sig till ovän med alla. Jag såg ett klipp där t.ex. Stevie Wonder på scen gick ner på knä för att stödja idrottsmännen. Kan inte den mannen inse att han är fel person på helt fel plats! Han kan väl övergå till att bli reklampelare för Twitter?

Inga kommentarer: