söndag 24 september 2017

3 månader kvar till julafton

» 1 + 1 = 2

Pengamaskin
Jo, så är det faktiskt. Jag har på sista tiden vid flera tillfällen nämnt Nya Karolinska Sjukhuset. Stockholms rekorddyra sjukhus. Ett sjukhusbygge som blivit mycket dyrare än beräknat, som blivit kraftigt försenat och som dessutom av många i personalen betecknas som ett fuskbygge. Det speciella med bygget av NKS är att kontraktet var ett exempel på något ganska nytt i Sverige. Man använde sig av det som kallas OPS, Offentlig-Privat-Samverkan. Ett vackert ord för en vilja att privatisera så mycket som möjligt av det hela. Till och med upplåning av pengar för att finansiera bygget har privatiserats. Detta trots att räntan som får betalas på lånen då automatiskt blir högre än om Staten / Landstinget / Kommunen lånar pengarna. Det är alltså ett sätt att få ett dyrare bygge som byggentreprenören kan tjäna mer pengar på. Till och med efter att bygget är klart kan byggentreprenören fortsätta tjäna pengar på bygget. När NKS skulle byggas fanns det bara ett enda anbud på bygget. Men trots detta gick man från Stockholms landsting vidare med bygget, trots att man fick varningar från olika håll. Nu fick Skanska uppdraget och kontraktet skrevs på av moderaten Catharina Elmsäter-Svärd, som drivit på hårt.

Ett annat ämne som jag skrivit om flera gånger är det som kallas Transportstyrelsegate. I korthet beslutade Transportstyrelsen efter uppmaning från Fredrik Reinfeldts moderatstyrda regering att privatisera driften av sitt IT-system. Den borgerliga regeringen uppmanade myndigheterna att privatisera sin IT-drift. Alltså beslutade Transportstyrelsen att upphandla IT-driften. Det blev dessutom bråttom med det. När det var dags för beslut fanns det bara ett anbud att ta ställning till, från IBM. För att hinna med i tidspressen fick myndigheten kringgå säkerhetsreglerna. Därav skandalen som fick namnet Transportstyrelsegate. Den minister i den moderatstyrda regeringen som hade ansvar för Transportstyrelsen vid tillfället var moderaten Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd! Känner ni igen namnet? Hon hade lämnat sitt uppdrag för Stockholms läns landsting och satt sig i den moderatledda regeringen.

Men, sedan fick vi ju strax efter ett regeringsskifte. Ut åkte Fredrik Reinfeldt med bland annat sina moderata ministrar. Dom gick i många fall direkt till välbetalda jobb inom Näringslivet. Som tack för väl utfört arbete i regeringen? Catharina Elmsäter-Svärd har precis fått ett nytt jobb som VD för Sveriges Byggindustrier. Där ska hon jobba för att fler s.k. OPS-projekt ska genomföras! En av styrelseledamöterna i Sveriges Byggindustrier är Skanskas VD!

Kanske ska man istället säga att 1 + 1 = 3?

Inga kommentarer: