torsdag 7 september 2017

Hyvästi Nordea

» Bye bye Nordea

Jag tvingades skriva gårdagens blogg lite tidigare än vanligt, men ville ändå försöka invänta ett besked från Nordea innan jag gjorde det hela klart. Nu hann jag precis få det färdigt och lägga ut när Nordeas styrelse meddelade att en majoritet av styrelsen bestämt att med svansen mellan benen smita till Finland. Naturligtvis handlar det inte bara om att smita undan att få betala en högre resolutionsavgift och andra "kostnader". Det handlar naturligtvis också om att både vd:n Casper von Koskull och styrelseordföranden Björn Wahlroos är finnar och dom vill ha banken "där hemma". Det påpekas mycket noga att en majoritet av bankens affärer är i andra länder än i Sverige. Men man säger inget om att Sverige trots det är den största marknaden. Det är också den svenska verksamheten som främst bidrar med alla vinstmiljarderna.

Bye bye Nordea
Hur som helst så har alltså Nordea valt att smita från skatter och avgifter och från andra regler i Sverige likt en simpel skattesmitare. Fast skattesmitare är ju väl bekanta för Nordea efter flera skandaler där banken hjälpt skattesmitare att undvika att betala skatt. Inte bara i Sverige utan även i övriga nordiska länder. I Danmark pågår fortfarande polisutredning mot banken för att inte göra tillräckligt mot skatteflykt.

Jag noterar med tillfredsställelse att till exempel LO-förbunden är på väg att göra allvar av hoten att lämna Nordea. Smiter Nordea från sitt ansvar så smiter vi från banken. Till en början tog "marknaden" emot flyttbeskedet positivt och börskursen steg. Men sedan började man kanske inse att "skatteflykten" också kommer att göra att Nordea förlorar kunder så aktien sjönk efter ett tag ännu mer. Det är viktigt att påpeka att Nordeas rykte är dåligt och kundförtroendet för Nordea är mycket sämre än för de övriga storbankerna. I Nordeas pressinformation står inte ett ljud om hur man ska förbättra på sina förtroendesiffror. Något som inte bara gäller i Sverige utan även på övriga marknader. I Danmark har Nordea redan tidigare drabbats av att förlora stora mängder kunder.

Gör som många andra kommer att göra. Byt bank! Låt Nordea smita till Finland utan dig som kund!

Bye bye Nordea
Jag upprepar än en gång Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos syn på bankens kunder. Jag tror att den synen på kunderna (och medborgarna) kan förklara en hel del av varför Nordea väljer att smita från skatter och avgifter. Alla vi andra är egentligen bara idioter vars pengar ska föras över till slipsnissar, bankdirektörer och andra spekulanter.

- "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det.

Jag tycker att ni alla ska göra som jag ska göra. Byt Bank! Bestäm er för vilken bank ni vill anlita istället och ta kontakt med dom. Dom hjälper mycket gärna till med allt som kan behöva göras om man byter. Välj en bank med anständigt rykte, en bank som inte smiter undan. Jag tänker välja en bank som har ett lokalkontor som jag kan uppsöka i motsats till Nordea som trots att man än så länge varit störst satsat på att gömma undan sina kontor så bra som möjligt i ett antal storstäder. Resten av landet? Struntar man i! Nu struntar man i hela Sverige!

Bye bye Nordea!

Inga kommentarer: