fredag 29 september 2017

Alla soffpotatisars dag

» Centerns båda ansikten

Centerpartiet håller stämma i Malmö i dagarna. Ett Centerparti som verkar ha lite svårt för att bestämma sig. Partiet tycks befinna sig i en intern konflikt mellan den s.k. Stureplanscenterns extrema marknadsliberalism och den "gamla hederliga" centerrörelse som baserades på landsbygdsstöd och miljöomtanke. Bland annat hör jag att Centern vill bli det stora skattesänkarpartiet. Skattetrycket ska sänkas rekordmycket. Vem vill inte ha sänkta skatter? Det finns dock en baksida med sänkta skatter. Sänkta skatter innebär minskade inkomster för kommuner, landsting och staten. Man kan inte, som tydligen Centern ska satsa på, kraftigt sänka skatterna och samtidigt öka satsningen på sjukvård, kollektivtrafik, militär och polis t.ex. Man kan inte samtidigt sänka inkomsterna och höja utgifterna genom att lova höjda löner till poliser, lärare, sjuksköterskor osv. Det går inte ihop, även om det kan locka väljare på kort sikt.

Den blå Centern
Stora grupper inom Centerpartiet vill införa vad man kallar "platt skatt". Det låter ju fint? Platt skatt innebär att städerskan Lovisa betalar lika stor skatt som direktör Gyllenskalp. Sjukskrivna sjuksköterskan Lotta, arbetslösa Arvid, sjukpensionerade Ulla, ålderspensionären August och handikappade Sture ska dock alla betala extra skatt eftersom ju samtidigt det s.k. Jobbskatteavdraget ska ytterligare byggas på. För visst ska dom betala en större andel av sin inkomst i skatt än direktör Gyllenskalp ska göra även om han tjänar lika mycket varje dag som dom har i inkomst på ett år. Dom är ju bara tärande bidragstagare! För det är ju den effekten Centerns drömmar ska få. Men riktigt så framställer man det ju inte från Centern. Det är nog trots allt så att den Gröna Centern är Blå!

Sedan har alltså Centerns miljömuppar också fått igenom lite. De sänkta skatterna på arbetsinkomster och företagande (observera att man alltså poängterar "arbetsinkomster" för att markera att det inte gäller den som blivit sjuk, handikappad, gammal eller arbetslös) ska till viss del betalas genom ökade skatter på konsumtion och miljöförstöring. Sedan har alltså Stureplansmaffian fortfarande makten så om miljöskadlig verksamhet ska beskattas mer så ska det inte gälla flyget. Flygskatt ska vi inte ha! Men antagligen dyrare mat, tidningar, prylar och annat.

Annie Lööfs kopplingar till Stureplansmaffian är fortfarande starka. Det är, i kamp med moderaterna om deras väljare, som partiet ska växa. Detta genom att gynna de som redan har sitt på det torra, men betalas av de som drabbats av motgångar i livet.

Inga kommentarer: