fredag 8 maj 2015

Banker, Britter, Barn och annat

Giriga banker
» Vem litar på banken: Enligt en undersökning som jag läser om i Svenska Dagbladet är förtroendet för de svenska bankerna lågt. Och det är kanske inget som vi förvånas över. Den girighet som präglar bankväsendet kan väl knappast överträffas på något annat område inom den legala marknaden. Kan banken tjäna mer slantar, så missar man inte chansen. Om kunden får betala gör inget. Så länge direktörerna kan öka sina mångmiljonlöner och miljonbonusar så finns det inget som heter moral. "Avskaffandet" av kontanterna är en liten del i detta. Bankerna tjänar inga pengar på att hantera kontanter, alltså undviker man dessa. Däremot är kortbetalningar en lönande affär för bankerna, alltså "tvingas" vi till detta. Ibland är bankverksamheten inte ens legal. Vi minns väl alla skandalen med den schweiziska banken HSBC som hjälpte tusentals miljonärer och miljardärer att smita undan från skatter. Banken tjänade pengar och kunderna tjänade pengar - och resten av världens medborgare förlorade pengar. Läs från hela världen om detta här, här, här, här och här. Fast så illa som i Moldavien ligger inte de svenska bankerna till. Där har en åttondel av hela landets Bruttonationalprodukt försvunnit i en bankhärva. Motsvarande en miljard dollar av det lilla landets totala BNP på 8 miljarder är borta (dvs ligger i någon annans byxficka). Det är som om de svenska bankerna skulle försnilla 400 miljarder kronor. Och riktigt så illa ligger man inte till - än. Apropå bankerna så fick jag ett gott skratt i morse när jag läste Svenska Dagbladets ledarsida. Den moderata tidningens ledarskribent Maria Ludvigsson verkar ha fått total hjärtsnörp när hon läste att organisationen Företagarna vill att det instiftas en statlig bank som kan ge företagslån. Företagarna tycker inte att konkurrensen på bankmarknaden fungerar som den borde. Alltså borde det finnas en statlig bank som hjälper företagen när dagens giriga affärsbanker inte tycker att överskottet är tillräckligt. Och stackars Maria Ludvigsson får som sagt hjärtsnörp. - "Statlig bank för ökad konkurrens?" Man kan riktigt se framför sig hur Maria fått morgonkaffet i halsen när hon läser vad Företagarna föreslagit. Till och med ansvariga på bankerna vågar ibland erkänna att bankerna lurar sina kunder. Fast vi ska kanske vara ärliga. Bankmannen som skrivit boken "Fly bank fällan" vågar inte stå för vad han skrivit. Då får han sparken! Men har några tips på hur vi ska agera för att inte bli allt för lurade. Några som inte blivit lurade är dom här 15 som har mer pengar än dom kan göra av med. Om dom tar kontakt med mig så ska jag ge dom några tips. Första tipset är att betala in skatter så mycket som möjligt så kan samhället använda slantarna till att göra livet mer uthärdligt för resten av medborgarna.

Storbritannien
» Ett udda valsystem: Det visade sig att opinionsinstituten inte var riktigt helt rätt ute inför det brittiska valet. Dom hade kort sagt fel. Och det blir nog till att under en tid fundera vidare på olika redaktioner. Nu gav det brittiska valet till resultat att David Cameron kan sitta kvar med egen majoritet. Fast det brittiska valsystemet med majoritetsvalkretsar ger lite udda siffror. Den som får flest röster i valkretsen tar ju enda mandatet. Ett parti som kommer tvåa i alla landets valkretsar (650 stycken) skulle inte få ett enda mandat. Detta medan ett parti som vinner en valkrets men inte får fler röster i hela landet skulle få ett mandat. Nu gav tydligen valet följande resultat. Conservatives fick 331 mandat, Labour 232, Scottish National Party 56, Liberal Democrats 8, Democratic Unionist Party 8, Sinn Fein 4, Plaid Cymru 3, Social Democratic & Labour Party 3, Ulster Unionist Party 2, UKIP 1 och Green Party 1. Dvs totalt 11 partier. En del partier är rikstäckande och andra är regionala. Vi har partier från Wales, från Skottland och flera från Nordirland. Skulle vi istället göra en lista över väljarstöd skulle det se ut så här. Conservatives 36,9%, Labour 30,4%, UKIP 12,6%, Liberal Democrats 7,9%, Scottish National Party 4,7% och Green Party 3,8%. Resten. Democratic Unionist Party, Sinn Fein, Plaid Cymru, Ulster Unionist Party och Social Democratic & Labour Party har bara fått 0,6-0,3%. Det här gör att partierna fått betala olika mycket för varje mandat. Mest har UKIP betalat som för sitt enda mandat betalat 12,6% av väljarna. Green Party har betalat 3,8% per mandat och Liberal Democrats 0,99% per mandat. Bäst utdelning har Democratic Unionist Party och Scottish National Party som betalt ca 0,08% per mandat. Conservatives fick betala 0,11% per mandat medan Labour fått betala lite mer, 0,13% per mandat. Det brittiska valsystemet med enmansvalkretsar kan ge underliga resultat. Det gynnar stora partier och lokala partier och missgynnar lite mindre rikstäckande partier.

Rädda Barnen
» Sverige kommer femma: Jag läser i dag om Rädda Barnens Mammaindex som visar i vilket land läget är bäst att leva i för mammor och nyfödda barn. Och det visar sig vara ännu en framgång för den Nordiska samhällsmodellen med en offentligt väl utbyggd skattefinansierad samhällsservice. De fem Nordiska länderna lägger beslag på de fem översta platserna. 1/ Norge, 2/ Finland, 3/ Island, 4/ Danmark och 5/ Sverige. Man kan ju undra varför Sverige numera kommer sist av de Nordiska länderna? I botten hittar vi 177/ Centralafrikanska Republiken, 178/ DR Kongo (Kongo-Kinshasa) och 179/ Somalia. Vi kan notera att världens rikaste nation, USA, kommer först på 33:e plats. Men vi kan ju fundera lite till varför Sverige numera ligger sist i Norden på ännu en lista? Läs den kompletta rapporten hos Rädda Barnen.

Är golf en sport
» Tror du att jag vinner: Aftonbladets sportbilaga Sportbladet fyller 15 år och firar detta med en tävling där man kan vinna en rosa moppe (man fyller ju moppe-år och bilagan trycks på rosa papper). Tävlingen går ut på att skapa en "15 bästa lista". Jag har efter modigt övervägande och efter samråd med min dotter bestämt mig för att delta i denna tävling. Min lista heter: - "15 Tråkigaste Sporterna"! De 15 är följande: 1. Golf, 2. Hästpolo, 3. Curling, 4. Speedway, 5. Cricket, 6. Konståkning, 7. Konstsim, 8. Simhopp, 9. Boxning, 10. Brottning, 11. Gång, 12. Dressyr, 13. Agility, 14. Segling och 15. Ishockey. Vad tror ni? Kommer jag att koras till vinnare av en urtjusig rosa moppe? Och, om jag nu skulle vinna denna moppe, kommer jag att skaffa moppekort (det framgår inte om det är en klass I eller klass II och jag begriper inte sån't) eller sälja moppen? Tror ni Aftonbladet ens väljer att publicera min lista?

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Apropå Aftonbladets moppe-tävling så vann jag INTE. Aftonbladet var inte ens villiga till att publicera min lista. Tydligen fick man in totalt cirka 300 bidrag, och min 15-lista finns inte med bland de som publicerats här: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article20833597.ab
Jag tycker det är orättvist!