torsdag 22 januari 2015

Terrorismens ansikte

Skapa fred inte krig
» Vad ska vi göra: Unga muslimer som åker till Mellanöstern för att kriga och som kanske återvänder som presumtiva terrorister ställer ett antal frågor på sin spets. Varför? Vad kan vi göra? Från många håll ställs det krav på att införa en lag som förbjuder svenskar att resa och kriga på andra håll i världen. Tyvärr är detta en lösning som mer är enkel än bra. Visst är det tragiskt och även ur säkerhetssynpunkt ytterst olämpligt med de ungdomar som hjärntvättade åker för att kriga för IS eller al-Qaida och sedan återvänder ännu mer hjärntvättade. Aftonbladet argumenterar i dag på ledarplats för "Förbjud svenskar att kriga i Syrien". Samma dag publicerar tidningen en hyllningsartikel om Jan Danielsson som först slogs för Finland under Finska Vinterkriget mot Stalins Ryssland och sedan slogs i Norge för Norge mot Hitlers Tyskland. Den här frågan är mycket mer komplicerad än att det räcker med ett "Förbjud svenskar att kriga". Under 2:a världskriget åkte frivilliga svenskar och slogs för de Allierade (och för Nazityskland) för det dom trodde på. Svenskar har åkt till Spanien för att slåss mot Franco. Svenskar har återvänt till sina fosterländer i Latinamerika för att slåss för demokratin där. Svenska fascister har åkt till Ukraina för att slåss med den reguljära ukrainska armén. Svenskar har med alla säkerhet återvänt till sitt fosterland Syrien för att slåss för demokratin och mot Assads diktatur, inte nödvändigtvis med IS eller al-Qaida. Det finns med största sannolikhet svenskar som slåss för de kurdiska trupper som bekämpar just IS i Syrien och Irak. Det finns ingen så enkel lösning som "Förbjud svenskar att kriga".

Svenska Freds
Vi ska kanske istället ställa oss frågan varför dom åker för att slåss för IS eller al-Qaida? Vad kan vi göra för att dom inte ska göra detta? Eller om dom trots allt åker, vad gör vi när dom återvänder? Hur stor skuld för situationen har USA:s och NATO:s krig mot terrorismen? Läs "Kriget som skapade vad det ville bekämpa" i gårdagens Svenska Dagbladet. Den är skriven av Diana Janse som är ambassadör och leder den svenska ambassaden i Damaskus och bygger på en bok av den amerikanska journalisten Anand Gopal om USA:s och NATO:s krig i Afghanistan. Och vi kan lägga till samma parters insats i Irak. Krig som inte skapat fred och demokrati utan snarare har eldat på krig och terror. Vittnesmålen om hur oskyldiga (och skyldiga) torterats och förnedrats i t.ex. Abu Ghraib i Irak och Guantánamo på Cuba av den amerikanska militären är oräkneliga. För att ta exemplet Guantánamo (som är en amerikansk militärbas som ligger på Cuba) så har sammanlagt 780 personer fängslats där sedan 2002. Dom har alltså inte dömts för något brottsligt och sedan spärrats in. Dom har bara spärrats in som misstänkta. Av dessa sitter fortfarande 122 kvar utan rättegång. 9 har dött och resten har på olika sätt släppts ut. Av dessa 122 som sitter kvar har faktiskt 54 förklarats oskyldiga - men dom sitter kvar. Att dom placerats på Guantánamo på Cuba är just för att där slipper den amerikanska militären lyda under amerikanska lagar - dom kan göra som dom vill. Den behandling som fångar utsatts för är en fantastisk grogrund för viljan att bekämpa detta onda. Alla de oskyldiga dom dött i Irak och Afghanistan i USA:s och NATO:s krigande är också en fantastisk grogrund för viljan att bekämpa detta onda. Jag säger inte att dessa hjärntvättade extrema islamister gör något som vi ska ha förståelse för. Men kanske ska vi inse att vi har en mycket stor skuld själva i att det blivit som det blivit. Och det gör att om vi ska bekämpa detta onda måste vi vara medvetna om detta och därför använda metoder som bygger på denna vetskap. Det är för lätt att säga: - "Vi har oss själva att skylla". Men det ligger nog något i detta. Bekämpa grunden till det onda! Hjälp de som återvänder! Men att förbjuda hjälper inte. Det är en alldeles för trubbig och enkel lösning. Dessutom har vi redan lagar i Sverige numera som gör att den som begått "krigsbrott" i utlandet kan dömas i Sverige.

Den svenska kronan
» Alla kan göra "fel": Jag läser att Svenska Dagbladet klantade till det lite. För att illustrera en artikel om den svenska kronans värde valde man att illustrera med en enkrona. Dock ett mindre väl valt exemplar. Man valde nämligen en bild på det ironiska "konstverk" som copywritern Karl Fredrik Mattsson skapade 2012. Det s.k. "horkarlsmyntet". Bilden på nätet byttes mycket snabbt ut när misstaget upptäcktes! Och när vi nu är inne på det svenska Kungahuset så kanske vi ska berätta om avslöjandet om prinsessan Madeleine och Chris O´Neills skatteskulder i USA. Uppenbarligen har dom inte betalt den fastighetsskatt som man ska i USA. Och det handlar även om andra skatteskulder på sammanlagt 350.000 kronor. Fast jag tror faktiskt att det hela är ett moraliskt ställningstagande från det blåblodiga paret. Man vill inte hjälpa till att finansiera det amerikanska presidentskapet utan anser att USA precis som förebilden Sverige borde vara en monarki. Det handlar också om en demonstration mot Fastighetsskatten som vi ju i Sverige varit duktiga med att "avskaffa". Något som borde gälla även i USA. Det blir ju dyrt om man har stora, fina och dyra bostäder om man ska betala den. Det är inte rättvist! Tyvärr är det nog så att det blir den svenska Kronofogdemyndigheten som får ingripa och kräva in pengarna. Madde och Chris får väl kräva ökning av apanaget så att skulden kan betalas?

Amerikansk guldkant
» Skjutglada amerikaner: Att amerikaner är fixerade vid sina skjutvapen är väl ingen nyhet. För en tid sedan kunde vi läsa om den lilla beppen som satt i kundvagnen och stoppade handen i mammans handväska. Där låg en revolver så han sköt ihjäl sin mamma mitt inne i snabbköpet. Nu läser vi om femåringen som hittade en laddad pistol på sängen. Med denna sköt han ihjäl sin 9 månader gamla lillebror! Fast ansvarig sheriff, Darren White, verkar inte så förvånad eller upprörd: - "Vi är stora anhängare av skjutvapen här. En massa människor äger vapen, och de flesta hanterar dem säkert. Det här var ett fall då allt gick fel". Någon tanke på att det är fel på systemet med skjutvapen överallt verkar inte falla honom in. Det hela betecknas som en "olycka". Det kan väl för f-n inte betecknas som en "olycka" om man låter skarpladdade mordvapen ligga framme i hemmet utan tillsyn?

» Bedragare del 92: Egentligen bara ännu ett i raden av flickor som ärvt en massa pengar och som behöver någon som, mot provision, hjälper till med alla slantarna. 8,6 miljoner Euro handlar det om, och jag ska få 30% som tack för hjälpen. Dessutom för att riktigt sockra budet så ska 10% gå till välgörenhet. Brevet är skickat både på engelska och svenska.

Good day,
My name is Bernita Johnson 18years old,the only daughter to my late parent Mr/Mrs Johnson. I am contacting you because i need you to stand as my guardian in the management of a sum 8.6 million Euro that my late father left for me before he died. Please I am ever ready to offer you 30% for your help,10% will be donated to the orphans like me to help the poor,then you will help me invest the balance for me in your country. Please take me like your daughter or your sister. Thanks and I will give you more details as soon as I hear from you.Reply me on my private email: mrsbernitajohnson888@yahoo.co.jp

Sincerely Yours,
Miss Bernita Johnson
.......................................................

God dag,
Mitt namn är Bernita Johnson 18 år gammal, den enda dottern till min sena förälder Mr / Mrs Johnson. Jag kontaktar dig för att jag måste du stå som min förmyndare i förvaltningen av ett belopp på 8,6 miljoner euro att min sena far lämnade mig innan han dog. Vänligen Jag är alltid redo att erbjuda dig 30% för hjälpen, kommer 10% att doneras till de föräldralösa som mig att hjälpa de fattiga, då du kommer att hjälpa mig att investera balansen för mig i ditt land. Ta mig som din dotter eller din syster. Tack och jag kommer att ge dig mer information så fort jag hör från dig.Reply me on my private email: mrsbernitajohnson888@yahoo.co.jp

Sincerely Yours,
Fröken Bernita Johnson

Och det är här vi kan studera komiken när man låter maskiner översätta. "My late parent", dvs "min avlidna förälder" blir när maskinen ska översätta "min sena förälder" för att ta ett riktigt komiskt exempel. Läs och skratta. Sedan känns namnet Bernita Johnson inte riktigt japanskt? Men epostadressen är ju japansk. Som vanligt, släng skiten i papperskorgen!

Inga kommentarer: