måndag 5 januari 2015

Om demokrati här och där

Kapten Euro
» Olika tolkning av demokrati: I lördags hade jag lite tyckeri om läget i Grekland, som ju i motsats till oss i Sverige får ett nyval till Parlamentet. Formellt handlar detta om att man inte kan enas om att välja ny president, men grundkonflikten handlar egentligen om den ekonomiska politiken för att komma ur den ekonomiska kris som Grekland befinner sig i. Det finns många faktorer som ligger till grund för Greklands kris, En av dessa är att landet tvingats föra en ekonomisk politik som försämrat ekonomin istället för att förbättra den eftersom man måste föra samma ekonomiska politik som alla andra Euro-länder. Det blev för Grekland fel! Sedan har "stödåtgärderna" för att rätta upp de problem som skapades snarare skapat ännu större problem. Nu finns det krafter i Grekland som tycker att Grekland ska lämna Euron så att man kan föra en egen ekonomisk politik lämplig för det ekonomiska läge som gäller just då i Grekland. Men på den punkten har man från EU nu gjort klart att det kan Grekland glömma. En gång Euron - alltid Euron. - "Ett euromedlemskap är oåterkalleligt" konstaterade EU-kommissionens talesperson Annika Breidthardt i ett uttalande i dag. Detta uttalande är något som vi länder som inte infört Euron ska hålla i minne. Så länge vi har kvar vår egen valuta har vi också kvar valfriheten. Har vi en gång valt att avskaffa vår demokrati och valfrihet så har vi gjort detta "för evigt". - "Ett euromedlemskap är oåterkalleligt". Avskaffar vi vår egen valuta avskaffar vi också var valfrihet och demokrati.

Den gamla Högeralliansen är fortfarande lycklig
» HA vill bevisa att dom fortfarande finns: Jag vill poängtera att jag med "HA" inte menar Hells Angels utan Högeralliansen! Kritiken, främst från gamla betongmoderater, om att det som kallas "Decemberöverenskommelsen" innebär en Högerallianskapitulation fortsätter att vara intensiv. Nu senast läser jag att gammelmoderaten Anders Björck varnar för att överenskommelsen kan få hela Högeralliansen att spricka. Kritiken från Högeralliansens sida mot Decemberöverenskommelsen kommer främst från "Gammelmoderater", eller ska vi kalla dom "Betongmoderater"? Dom oroas troligtvis av att överenskommelsen ska drabba Moderaternas möjligheter att styra över Högeralliansen i framtiden. Många ledande företrädare för främst de mindre stödpartierna inom Högeralliansen vill att Decemberöverenskommelsen ska bli en möjlighet för småpartierna att skapa en egen profil med t.ex. egna budgetalternativ. Kanske är det så att flera företrädare för de små stödpartierna inom Högeralliansen inser att man måste visa en egen profil för att kunna överleva. Men det finns också krafter inom Högerallianssamarbetet som vill poängtera att man fortfarande är en opposition mot den Rödgröna Regeringen och att man är dessutom är eniga. Detta ska då tydligen ske genom att lägga fram gemensamma förslag som ligger utanför Statsbudgeten och sedan hoppas på samarbete med Sverigedemokraterna för att få igenom dessa. Jag ser fram emot att få höra debatten på Moderaternas extrastämma där Anna Kinberg Batra ska väljas till ordförande. Vågar man ha någon intern debatt? Jag vill poängtera att jag konsekvent kallar Högeralliansen för just Högeralliansen. Själva skäms man tydligen för begreppet "Höger" och kallar det bara "Alliansen". Men det säger ju inte ett dugg om vad det handlar om. "Alliansen" kan vara ett samarbete mellan vilka som helst. Högeralliansen talar om vad det handlar om. En allians mellan högerpartier!

Utbildning
» Friskolornas egenskapade frihet: Friskolor verkar ofta göra precis som dom vill. Nu läser jag att Friskolorna enligt lagen är förbundna att rapportera in gymnasiebetygen till kommunerna. Detta för att dom ska finnas arkiverade säkert på något ställe. Men, mer än var femte friskola har inte gjort detta de senaste åren. Resultatet har blivit att flera elever, främst som gått på skolor som lagts ner / gått i konkurs, har fått problem. Deras betyg finns ju ingenstans längre. Dom kan helt enkelt inte ens bevisa att dom har gått ut Gymnasiet! Uppenbart är att många friskolor gör som dom vill. Och fortsätter Friskolorna att strunta i lagen och göra som dom vill (dom är ju friskolor...) så kommer allt fler elever att drabbas av samma problem. Det är dags att se till så att även dessa följer lagarna! Utnyttjar man lagarna ska man också följa lagarna!

Inga kommentarer: