onsdag 14 januari 2015

Politiska spekulationer

Nya eller gamla Moderaterna
» Hur ska det gå för Moderaterna: Vi har ju fått en ny ordförande i vårt lands näst största parti, Moderaterna. Anna Kinberg Batra har ersatt Fredrik Reinfeldt. Och nu ska det bli spännande vad som händer med den Moderata utvecklingen. Fredrik Reinfeldt skapade ju det "Nya Moderaterna". Moderaterna närstående Svenska Dagbladet spekulerar både på ledarplats och nyhetsplats i dag hur det ska gå nu för det nya moderaterna. Vi kan ju se hur den s.k. Decemberöverenskommelsen fick många gamla betongmoderater till att få morgonkaffet i halsen. Verkligheten för Anna Kinberg Batra är att ett stort antal erfarna (och populära och respekterade) moderater avgått och lämnat ledningen. Istället är det nytt folk som ska ta över. Och lägg sedan till detta gamla betongmoderater som vädrar morgonluft. Fredrik Reinfeldts "nya" moderaterna har accepterats eftersom linjen varit framgångsrik. Men nu när framgångssagan verkar vara över och politiker med mindre framgång i bagaget ska ta över kommer troligtvis upproret att spridas inom partiet. För DET är något vi alltid ska ha i åminnelse. Inom alla partier finns en gradskillnad. Där många gamla erfarna politiker inom partiet håller tyst med sin kritik mot "ny" inriktning så länge det går bra. Men när opinionen vänder - då hoppar dom fram med sina "sanningar". På den här punkten är Moderaterna inte ensamma. Men just nu är det dom som är aktuella. Jag tycker det är spännande att få se vad som kommer att hända med Moderaterna. Jag tror att Anna Kinberg Batra kommer att tvingas till en högervridning tillbaka mot de "gamla moderaterna". Det spännande är vad som kommer att hända med de allmänborgerliga väljare som i dag främst stödjer Moderaterna. Som vid tidigare tidpunkter varit Centerpartister när dom varit störst och Folkpartister under andra perioder. Vart går dom nu? Får vi ett mardrömsscenario om dom går till Sverigedumokraterna? Anna Kinberg Batra får fortsätta ta avstånd från sitt: Stockholmare är smartare än lantisar.

Säg nej till Sverigedemokraterna
» Om att sakna förtroende: Det har hållits partiledardebatt i riksdagen. Tyvärr har jag jobbat under dagen, annars undrar jag om jag nog inte valt att lägga mig på soffan och lyssna på debatten som jag gissar har sänts ut över radion. Och läser man kommentarer så verkar de flesta vara nöjda med debatten. Den har varit klargörande, och liknande omdömen har det fällts. Och det är väl trevligt. Visserligen ska man bli misstänksam när politiker av olika färg säger sig vara nöjda, men av kommentarerna att döma så verkar det vara en riktig beskrivning. Men, så har vi ju Sverigedumokraterna! SD:s vikarierande ordförande, Mattias Karlsson är inte nöjd. Han är nämligen i sedvanlig ordning missnöjd. Han är alltid missnöjd, om det inte handlar om att slänga ut muslimer ur Sverige. För att få lite publicitet, har han därför begärt en misstroendeomröstning om Stefan Löfven. Något som naturligtvis inte har någon möjlighet att gå igenom. Men Sverigedumokraterna behöver all publicitet. Själv undrar jag om man inte kunde hålla en misstroendeomröstning om Mattias Karlsson? Den hade säkert haft mycket större möjlighet att få en majoritet.

Men kanske finns det moderater som hade röstat mot ett misstroende för Sverigedumokraterna. Här hemma i Åstorp har Moderaterna och Sverigedemokraterna i dagarna ingått valteknisk samverkan när det gällde att utse nämndsledamöter. Det innebär alltså att Sverigedumokrater kan komma att sitta och representera Moderaterna - eller tvärtom. Ack ja!

» Humorn vinner alltid: Bästa sättet att bekämpa det onda är att göra sig lustig över det. Alltså kan ännu ett terroristskämt passa:

- Vet du vilken stad alla terrorister kommer från?

- Nej.

- Bomb-ay.

Inga kommentarer: