lördag 3 januari 2015

Egoismens prägel

Greklands flagga
» Kursändring i Grekland: Det är inte bara vi i Sverige som har haft parlamentariska bekymmer. Vi fick nu inget Extraval till slut, inte nu i varje fall. Däremot blir det nyval i Grekland. Det grekiska parlamentet misslyckades med att välja en ny president så nu har premiärminister Antonis Samaras upplöst parlamentet och utlyst nytt val till den 25 januari. Den politiska krisen i Grekland beror till stor del på de kraftiga åtstramningar som landet tvingats på från EU för att kunna få lån från EU och IMF. Åtstramningar som egentligen förvärrar krisen. Och den ursprungliga ekonomiska krisen förorsakades också till stor del av just EU och Euro-anslutningen. Medan Grekland egentligen hade behövt en expansiv politik tvingades man föra en restriktiv politik som alla andra EU-länder. Effekten blev att krisen förvärrades och det stöd man då fick från EU innebar också krav på ytterligare besparingar. Besparingar som ytterligare skadat ekonomin. Mycket tyder på att vänsterpartiet Syriza kommer att få stora framgångar i det kommande valet. Och i EU-borgen sitter man oroligt och undrar hur det ska gå. Överhuvudtaget har vänsterpartier stora framgångar i södra Europa. Detta i motsats till i de norra delarna av kontinenten där det snarare är högerpopulistiska partier som har vissa framgångar. Läs i SvD, AB och HD. Eller mer i HD och ännu mer hos SvD.

Scania
» Pengar luktar: Nyligen avslöjades att EU-kommissionen har inlett en undersökning av en olaglig kartell mellan lastbilstillverkarna Volvo, Scania, Daimler, Iveco, MAN och Renault. Utredningen handlar om avslöjanden av att lastbilsföretagen under tiden 1997-2011 skapat en kartell med syfte att hindra utvecklingen av ny teknik för att minska utsläppen. Syftet var helt enkelt att bromsa utvecklingen så länge den inte var lönsam rent kommersiellt. Det hela har avslöjats av MAN för att dom ska slippa eventuella kommande böter. Yttrandet att Pengar luktar får ju faktiskt en dubbel betydelse i det här fallet. Och naturligtvis är det en skam att stora ledande svenska företag medverkat i en kartell med ett sådant här syfte. Det är en SKAM! Vi får hoppas att EU-kommissionen får fram tillräckliga bevis och att företagen döms till så kraftiga böter att kartellen inte har lönat sig i slutändan. Det kanske kan få andra företag att tänka efter en andra gång. Fri konkurrens? Pyttsan! Som skåning skäms man lite extra. För ni vet väl alla att namnet Scania kommer från Skåne. Det är det latinska (och engelska) namnet på Skåne. Och namnet kommer från lastbilstillverkaren Scania i Malmö som en gång slogs ihop med Vabis i Södertälje till Scania-Vabis som sedan förkortades till Scania. Det vill säga lastbilarna heter egentligen Skåne!

Moderatar gillar de med pengar
» Det nya Bidragssverige: När Moderata politiker och andra företrädare för Högeralliansen tjatar om "Bidragssamhället" så är det viktigt att tänka på vad det är dom pratar om. Dom där bidragen dom pratar om i förklenande ordval är i allmänhet i själva verket försäkringar som man på olika sätt betalar in en premie för, för att sedan få utbetalning när det behövs. Det handlar om Sjukförsäkringen, Arbetslöshetsförsäkringen och så vidare. Men för att få det hela att låta förnedrande och få sjuka och arbetslösa att skämmas så föredrar dessa politiker att kalla det för bidrag istället för försäkring. Det är alltså inte Bídrag, det är Försäkringar. Men det finns ett annat Bidragssamhälle i Sverige. I Moderatghettot Danderyd beräknas varje familj i genomsnitt få drygt 8.000 kronor i bidrag varje månad från alla oss andra skattebetalare. Det är enkelt uttryckt 100.000 på ett år. Det rör sig om bidrag för att bygga till villan i form av ROT-avdrag, bidrag för att anställa någon att klippa gräsmattan och städa villan i form av RUT-avdrag. Och det rör sig om skattebidrag för att betala räntan på huslånet i form av avdrag på skatten för räntan. Det är detta Bidragssamhälle man går till val för att bevara samtidigt som Sjukförsäkring och Arbetslöshetsförsäkringen begränsas. Tänk på detta nästa gång Moderaterna pratar om Bidragssamhälle.

Inga kommentarer: