torsdag 18 september 2014

Tankar en vanlig dag

Allt för kärleken
» Meningslös fakta: En gång i tiden var det meningen att jag skulle läst Statistik vid Lunds Universitet. Troligtvis är det detta som gör att jag alltid har varit fascinerad av just statistik. Nu blev det inga sådana studier eftersom de militära myndigheterna tyckte att det var viktigare att jag tillbringade ett år på Karlsborgs fästning. Jag var väl inte helt enig med militären om detta val, men det var dom som bestämde. Alltså blev det inga statistikstudier och ekonomistudierna fick avbrytas. Men fascinationen över statistik och opinionsundersökningar och liknande är fortfarande stor. I allmänhet kan man bevisa precis vad som helst med siffror, det är bara att välja de siffror som passar ens syfte och utelämna de andra. Och sedan finns det alltså de siffror som inte betyder ett dyft. Men trots detta har någon bemödat sig om att få fram dom. En sådan undersökning läser jag om i en liten notis i Aftonbladet i går. Ett företag som roar sig med att sälja diverse sexleksaker har tydligen undersökt preferenserna baserat på vilka politiska partier som köparna sympatiserar med. Deras undersökning visar att Kristdemokratiska köpare vill ha de största dildosarna, med en omkrets på 13 cm. Minst sådana väljer folkpartister, bara 9 cm i omkrets! Någon kan väl upplysa mig om vad detta innebär? Kan man utläsa något av undersökningen? Själv förundrar jag mig över att det finns Kristdemokrater som köper lössnoppar... Trots ihärdigt sökande på nätet och på företagets (Oliver & Eva) hemsida så hittar jag inte mer om undersökningen. Det hade ju varit jättespännande att jämföra valen för t.ex. Moderater och Sverigedemokrater!

Läget för de nya Moderaterna
» Vem tar över: Det gick snabbare än vad jag trodde. Efter Moderaternas katastrofval valde både Fredrik Reinfeldt och Anders Borg att mycket snabbt slänga in handduken. För valet var en katastrof för Moderaterna. Både på riksplanet och på många håll lokalt runt om i landet. Bland annat här hemma i Åstorp där man blev degraderade till tredje största parti och fick se sig passerade av Sverigedemokraterna. Fast här verkar inte den starkaste mannen, Pontus Pålsson, inse att han har stor personlig skuld i katastrofen. Även inbitna gamla Moderater uppges ha röstat på andra partier. Men det finns faktiskt dom som tycker att det Moderata valresultatet inte alls var dåligt. En sådan är Johan Norberg som i Metro i dag har som rubrik Ett strålande val av Moderaterna på sin krönika. Nu har ju denna marknadsliberala taliban lite annan syn på verkligheten i många frågor än vad jag har. Och det ska påpekas att i Internetversionen av Johan Norbergs krönika är rubriken en annan än i den tryckta tidningen. Hur som helst så ska nu Moderaterna vaska fram en ny ordförande. Och denna utveckling kan nog bli ganska kul att följa för oss som är glada för att vi inte är Moderater. Om jag följt debatten rätt så verkar det finnas två favoriter till posten. Den ena är nuvarande Infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd och den andra gruppledaren i Riksdagen, Anna Kinberg Batra. Dvs den ena är den som i dag har ansvar för det katastrofala läget för den svenska järnvägen och den andra mest känd för det väl genomtänkta yttrandet: - "Stockholmare är smartare än lantisar". Kolla in här och fundera på om hon verkligen är lämpad som ordförande för en organisation som har medlemmar över hela landet. Men för oss icke-Moderater så vore ju valet kul! En annan faktor som måste tas i beaktande är det missnöje som finns i konservativa kretsar med att hr Reinfeldt drivit partiet alldeles för långt i liberal riktning och bort från den äkta konservativa läran. Framtiden kan bli spännande.

Förstöra skolan med Folkpartiet
» Vem står på tur: Ingen ska få mig att tro att det bara är Moderaterna som kommer att byta partiledning efter Högeralliansens dåliga val. Det har ju blivit en del byten på partisekreterarposten men jag tror att vi i sinom tid får se ytterligare partiordföranden lämna in. Min personliga gissning är att närmast på tur står Skoltalibanen Jan Björklund. Mannen som av Annie Lööf en gång kallades "Pekpinnefascist" gjorde ju faktiskt ett uselt val. I valrörelsens slutskede passerade ju till och med Centerpartiet i storlek. Skoltalibanen Jan Björklunds fixering vid en plugg- och betygsskola har inte haft så stort stöd ens från Folkpartiets kärntrupper som ju faktiskt är lärare. Inom lärarkåren finns ett stort missnöje med att man inte har fått någon arbetsro inom skolan. Det har varit reformer efter reformer. Reformer som genomförts utan att man fått konsekvenser utredda och fått idéerna förankrade bland skolans personal. Annie Lööfs uttryck "Pekpinnefascist" är riktigt bra. Nu skrev hon det på sin blogg innan hon blev partiledare och hennes parti hamnade i samma regering som denna "Pekpinnefascist" så sedan dess har bloggen raderats och i dag använder Annie Lööf andra ord. Men, min gissning är att Jan Björklund blir nästa partiledare som avgår eller får gå på annat sätt.

Fjollträsk - the capital of Scandinavia
» Dåliga förlorare: Även runt om i landet får valförlusterna konsekvenser. I Stockholms stad förlorade Högeralliansen makten och de Rödgröna tar över. Detta fick till resultat att Moderaternas starke man Sten Nordin valde att avgå. Något som fick Dagens Nyheter att "stjäla" Moderaternas idé och skapa en framsida på tidningen med texten "Bye bye Sten Nordin". En idé man stal från Stockholmsmoderaternas ganska uppmärksammade och kritiserade kampanj på liknande tema. Typ "Bye bye förbifarten", "R.I.P. Rut" och "Boom! Där rök försvaret!" Men det skulle tydligen inte DN ha gjort. Om man läser läsarkommentarer så verkar många Moderatsupportrar se det hela som ett fult påhopp på Moderaterna och tydligt bevis på att Dagens Nyheter inte är opartisk utan stödjer de Rödgröna. Det är många som säger att dom ska säga upp prenumerationen. Själv tycker jag att DN är en ganska lydig Högeralliansmegafon, men jag har väl fel. Alla de Moderater som återstår i Fjollträsk har alltid rätt - även om dom har fel så har dom ändå rätt eftersom dom är Moderater från Stockholm. Stockholmare är ju smartare än lantisar...

1 kommentar:

Karin sa...

"Stockholmare är ju smartare än lantisar..." och "Tydligen finns det många riktigt dåliga förlorare i Fjollträsk." Byt "stockholmare" och "Fjollträsk" mot andra grupper/områden och du kan skriva "folk från Norge är...", "romer är...", "somalier är...", "katoliker är...". Sedan kan du fylla på med lämpligt epitet. Jag växte upp med det här. Men jag blev ungefär tretton år och började tänka själv. Nu, i den andra änden av livet, blir jag bara ledsen när min födelsestad kallas Fjollträsk, och förklenas av folk som inte tycks inse att "stockholmare" förutom allt annat är somalier, romer, från Norge, katoliker och allt annat du kan hitta på. Jag är född och uppvuxen i Stockholm, men faktiskt inte dummare eller sämre förlorare än medmänniskor som är födda i Åstorp eller Teckomatorp!