onsdag 24 september 2014

Svenskan x 4

USA - demokratins förkämpe
» Heja USA: Ja, ungefär det vill Svenska Dagbladet framföra i dagens ledarartikel med rubriken Rätt att slå till mot IS. Och det är nog inte detta Sven Tycker är så fel. IS står för något som i stort sett ingen har sympati för eller förståelse för. Men, man kan ha lite funderingar över var IS styrka kommer från? Det finns mycket som tyder på att IS från början har byggts upp med stöd från "västvärlden" och dess allierade i Mellanöstern med syfte att bekämpa Assads regim i Syrien. Dvs precis samma fenomen som när det gäller al-Qaida och Talibaner som byggts upp av "västvärlden" och dess allierade för att bekämpa Sovjet i Afghanistan. Det hela visar med önskvärd tydlighet på hur illa det oftast går när vi utanför lägger oss i konflikter på olika håll. Någonstans får dessa "satans mördare" sina vapen från. Det är tyvärr inte alls som Svenska Dagbladet avslutar sin hyllning till USA med: - "USA har världens väldigaste krigsmakt. Men det som är unikt med den är att den inte bara tar hänsyn till egna snöda intressen. Den styrs också av ett mått idealism. Det är därför den gör det rätta när det krävs". Tyvärr är det inte alls "idealism" utan snarare "egna snöda intressen" som ligger bakom mängder av amerikanska invasioner runt om i världen. Inte bara runt om i Latinamerika utan även på andra håll. Den ursprungliga amerikanska invasionen av Irak, som ju byggde på förfalskade "bevis" berodde nog mer på att trygga olja än att bli av med Saddam Hussein. Och tyvärr har troligtvis invasionen skapat mer problem än vad den eliminerade problem. I en debattartikel i samma tidning undrar debattören Asso Abdullahi varför IS fortfarande inte terrorstämplats, vilket däremot kurdernas PPK sedan länge är. I dag är det kurderna som står för en stor del av motståndet mot IS. Kurder som inte alls passat västvärlden tidigare. Men att gå i USA:s ledband är inget nytt. I dag avslöjas också att Vita Husets bandhund Calle Str... f'låt Bildt tydligen väljer att avsluta sin karriär som Utrikesminister med att stötta upp USA. Under många år har Right Livelihood Award offentliggjorts på UD:s pressrum. Men i år när man beslutat att bland annat tilldela Edward Snowden priset för sina avslöjanden av USA:s illegala övervakning så såg Carl Bildt till att porta Right Livelihood från Utrikesdepartementet. Man får inte vara allt för kritisk mot USA. För inte så länge sedan såg Carl Bildt till att Edward Snowden ströks från en konferens på Utrikesdepartementet. Fast Socialdemokraterna har tydligen inga synpunkter på detta. Vilket jag hörde att både Miljöpartiet och Centerns Fredrik Federley har. Uppenbarligen satsar Urban Ahlin på att fortsätta Carl Bildts inriktning som Vita Husets lydhund.

Moderaterna i soporna
» En Norgehistoria: Sedan Moderaterna tappat stora grupper väljare till Sverigedemokraterna har vi kunnat se allt fler tecken på att Moderaterna är på väg att anpassa sin retorik till SD:s invandringskritik. När nu Fredrik Reinfeldt som symbol för de Nya Moderaterna är på väg ut träder de Gamla Moderaterna fram igen. Ett exempel på detta är den debattartikel med rubriken "Sverige vet inte vad invandringen kostar" som Svenskan i dag publicerar. Det är norskan Elin Ørjasæter som tycker att svenskarna är naiva som inte begriper vad invandring kostar samhället. I motsats till Danmark och Norge som förstått detta och därför ser till att hålla gränserna så spärrade som möjligt och slänger ut så många som möjligt. Det är inte alls som svenskarna säger att "invandringen är lönsam". - "Svenskarna behöver nämligen hjälp. Långt framskriden ideologisk blockering gör dem ur stånd att hjälpa sig själva" avslutar Elin sina rader med. Fast det är inte alla som håller med. Under rubriken En Norgehistoria om svensk forskning svarar docenten i sociologi vid Stockholms universitet Martin Hällsäter och avslutar med: - "Det inlägg Elin Ørjasæter skrivit är illa underbyggd sensationalism. Innehållet är vilseledande och andas konspirationsteori." Jag tror jag tror mer på Martin än Elin. Jag tror att Elin och hennes kollegor inom Sverigedemokraterna skulle mått bra av att träffa den färdtjänstchaufför som i går på kvällen körde hem min 93-åriga mamma (och mej) från sjukhuset. Han kom som flykting från en hård diktatur för ett antal år sedan. Och trots alla sina universitetsstudier och annan utbildning försörjer han sig nu som taxichaufför. En idealisk sådan som verkligen brydde sig om sina passagerare. Färdtjänsten är till stor del beroende av våra invandrare. Tack för att ni finns till och gör ett fantastisk jobb. Elin kan stanna i Norge.

» Läs mer: Det vettigaste som framförs i dagens Svenska Dagbladet är de rader som skrivs av Johanna Lindbäck och Johan Unenge med rubriken Om vi överger barnen i läsningen blir de aldrig vuxna. Det handlar om att vi måste locka barn och ungdomar till att läsa. Och läsa mer. Dagens IT-samhälle där tvååringar lär sig använda en läsplatta och mobiltelefon är på fel väg. För barn och ungdomar läser inte längre texter. Dom klarar helt enkelt inte av detta. Läs hela debattinlägget. Och tänk sedan efter. Hur får vi våra barn och ungdomar till att se fascinationen med att läsa, och uppleva genom en text, att fantisera genom en text. Jag är privilegierad som vuxit upp med böcker runt om mig. Jag var inte allt för gammal när jag tillbringade en hel sommar med att ligga i soffan och sträckläsa hela familjens samling av Alexander Dumas fantastiska berättelser. Och det har fortsatt. Det finns kanske en anledning till att syrran blev bibliotekarie? Läs mer!

» Det löser sig alltid: Ja, ungefär så verkar Svenska Dagbladets Maria Ludvigsson tycka. Som inte tycker att det är någon mening med Miljökonferenser. Det är ingen idé med FN:s miljökonferens. - "Konfererandets främsta förtjänst består i de arbetstillfällen det skapar (flygplan ska flygas och hotellrum städas), medan de klimatförbättrande effekterna tyvärr är betydligt mindre." skriver hon. Fast det framgår inte riktigt vad hon tycker ska göras istället. Antagligen ingenting. Bara vi inte gör något så blir allt bättre verkar vara hennes filosofi. Komiskt, men...

Inga kommentarer: