onsdag 3 september 2014

Folkpartiet, skatter och socialism

» Förstöra skolan med Folkpartiet: Jag läser att det är många sökande till de svenska högskolorna och universiteten som inte har kommit in. Antalet sökande till de högre utbildningarna har ökat till 390.000. Men samtidigt har antalet platser minskat till 241.000. Mycket förenklat har alltså 38% inte fått någon plats. Min kära dotter som började på Högskolan i måndags tillhör alltså en privilegierad grupp. Jag kan förstå om det inte finns platser till alla som vill. Men jag kan inte förstå varför man drar ner på antalet platser samtidigt som antalet som vill fortsätta studera ökar. Antalet innevånare ökar. Men då drar man alltså ner på antalet platser. Vad sysslar den där Skoltalibanen egentligen med? Har han inte tid med den högre utbildningen för att istället jobba med att gradera och slå ut de små telningarna redan på lågstadiet i hans nya plugg- och betygsskola? Antagligen är tanken att på så sätt på sikt få ner antalet sökande så kan man dra ner på antalet platser ytterligare. Det är ju inte bra för de som har en Högskoleutbildning om allt för många har detta och kan konkurrera om deras jobb. Som sagt tidigare, av "Rösta för" kan man skapa anagramet "Förstöra". Vi får verkligen hoppas att Skoltalibanen Jan Björklund får börja söka sig ett nytt jobb om ett par veckor.
Förstöra skolan med Folkpartiet

Säg Nej till EU
» Ibland finns det slantar: EU:s kamp till stöd för den Ukrainska staten (med sina fascister i regeringen) tar sig många underliga vägar. Den ryska aggressionen mot Ukraina har ju fått EU att införa sanktioner mot Ryssland. Och det får Ryssland till att införa egna sanktioner mot EU som svar. Bland annat stopp för import av frukt från EU. Detta får till följd att det blir överskott på frukt inom EU och priserna på frukt då sjunker (ni vet det där med tillgång och efterfrågan). Vad gör då EU? Jo, EU-kommissionen har beslutat att betala ut 1,2 miljarder kronor till fruktodlare för att förstöra sina skördar så att inte priserna går ner. Väl använda pengar?

Socialism är inte alltid fel
» Socialisera med Svenska Dagbladet: Jag läser i Svenska Dagbladets Näringslivsdel att skribenten Per Lindvall i en analys kommit fram till att det vore bra för kunderna om Staten tog hand om de digitala näten. Han använder rubriken "Kunderna tjänar på att 4G-näten förstatligas". I den heliga fria konkurrensen namn så ska ju alla telebolagen bygga upp sina egna konkurrerande nät. Telia ett nät, Tele 2 ett nät osv. Det är ju ungefär som om olika bolag skulle bygga egna motorvägar för att konkurrera bredvid varandra. Eller SAS ha en flygplats, Ryanair en och Lufthansa sin egen konkurrerande flygplats. Alltså har Per Lindvall räknat fram att det hade varit mycket mer praktiskt och rationellt om Staten byggde upp ett stabilt 4G-nät som sedan konkurrerande telebolag får använda sig av. Det skulle bli mycket billigare för oss telefonerare om vi förstatliga det hela är hans radikala idé. Det där med att staten äger saker och ting är tydligen inte alltid helt fel kan man uttrycka det som! Fast i det heliga privatiserandet och fria konkurrensens namn så är det naturligtvis inte möjligt. Principen är viktigare än verkligheten.

Det sovande folket
» Undrar vilket som är tråkigast: Jag läser hos Expressen en "recension" av Fredrik Reinfeldts bok Det sovande folket. Boken, som Fredrik Reinfeldt skrev som 28-årig Riksdagsledamot, ordförande för MUF och medlem i Moderaternas partiledning innehåller citat som: - "Välfärdsstaten en omöjlig konstruktion" eller "Förutom skydd så att människor inte svälter ihjäl så ska ingen annan hjälp fås från det offentliga" eller "Inga bidrag ska skattefinansieras". Vi kan förstå att Fredrik Reinfeldt och Moderaterna gjort allt man kunnat för att förneka bokens existens och gjort allt man kunnat för att sudda bort den från historien. Bland annat har den "försvunnit" från de bibliotek som tidigare hade tillgång till den. Och som sagt, när man läser den så förstår man detta. Den innehåller en vidrig syn på svaga människor i samhället och är dessutom fruktansvärt tråkig. Tyvärr är Daniel Sjölins rader på Expressen Kultur lika tråkiga i sitt försök att skriva något annorlunda. Vi kan dock förstå vad det är för tankar som ligger bakom de "nya" Moderaternas generösa politik mot de starka och privilegierade samtidigt som sjuka, arbetslösa, gamla osv ska sättas åt genom straffbeskattning och tvingande lagar som gör sjuka friska med ett pennstreck. Allt i ett försök att förklara för de som inte omfattas av "Arbetsplikten.. f'låt Arbetslinjen" att dom är värdelösa och bara tärande och till besvär. Vi förstår varför Fredrik Reinfeldt och Moderaterna gjort allt dom kunnat för att sudda ut boken ur historien. Fredrik Reinfeldt förnekade till och med under lång tid att han skrivit någon bok. Den förklarar tankarna bakom den moderata politiken.

» Det fanns slantar: Sedan 2010 har det trillat in 1,8 miljarder kronor till Skatteverket genom s.k. självrättelser. Det handlar om svenskar med stora kapitalinkomster i utlandet som inte skattats tidigare men som nu fått kalla fötter i samband med att Sverige tecknat avtal om informationsutbyte med flertalet skatteparadis. Stackare! Tvingats betala skatt på slantarna.

Inga kommentarer: