måndag 8 september 2014

Miljömärkt

Från opartisk reporter till KD-politiker
» När poletten trillar ner: Som bilaga till gårdagens Svenska Dagbladet fanns en 12-sidig bilaga från Kristdemokraterna. Och varje gång jag ser material från KD där man kör med bilder på numera KD-politikern Lars Adaktusson (f.d. TV-reportern Lars Adaktusson) så är det liksom att man känner att det förklarar ju en hel del. Att gå direkt från att vara reporter och politisk kommentator i Public Service till att bli partipolitiker är ju något som förklarar en hel del. Men på den Högra politiska planhalvan brukar man ju mest klaga på att alla journalister är miljöpartister eller vänsterpartister. Är man kristdemokrat så gör det tydligen ingenting. Men som sagt, det förklarar ju en hel del. Vägen är kanske inte så lång från opartisk reporter till KD-politiker?

» Veckans försvunna svar: I en utfrågning i Svenska Dagbladet i förra veckan fick vår Moderata Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson den intressanta frågan: - "I september 2006 var arbetslösheten 6,7%. Fredrik Reinfeldt kallade det då för massarbetslöshet. Nu är arbetslösheten högre, 7,7%. Vad kallar du det?" Och som ni förstår svarade inte Moderaten Elisabeth Svantesson på frågan utan svamlade om annat. Så jag upprepar frågan. Om 6,7% är massarbetslöshet, vad är då 7,7%? Kan du svara på det?

Nyord i Moderaterna
Ord får ny betydelse i Nya Moderaterna

Stridshingsten
» Om att utelämna fakta: Gårdagens Svenska Dagbladet innehöll en hyllningsintervju med Fredrik Reinfeldt. Artikeln var skriven av nyliberalen Cecilia Stegö Chilò. Hon presenteras som: - "Styrelseproffs och analytiker. Hon har tidigare varit bl.a. medarbetare i SvD, politisk kommentator i Sveriges Radio och chef för Timbro." Men man glömmer en sak, som ju kan ha viss betydelse att veta när hon intervjuar och hyllar Fredrik Reinfeldt. Hon satt i Fredrik Reinfeldts första regering i 10 dagar innan hon tvingades avgå. Som Kulturminister var det ganska olämpligt att ha fuskat sig från TV-licensen i 16 år. Och fuskat med svart städhjälp. Cecilia Stegö Chilò tvingades avgå innan hon hunnit sitta in sin stol i Rosenbad! Men att hon varit en av hans ministrar fanns det ingen anledning att berätta tyckte Svenska Dagbladet.

» Miljömärkt kandidat: Jag har nu fått diplom på att jag är miljömärkt av Naturskyddsföreningen. Jag finns ju uppsatt som kandidat på Vänsterpartiets valsedel för landstingsvalet i Skåne i den nordvästskånska kretsen. Om ni kan så tycker jag att ni ska kryssa mig. Så här ser mitt diplom ut.

Miljömärkt kandidat

» Järnvägsgatan i Helsingborg: Er bloggare har fått en ny insändare publicerad i Helsingborgs Dagblad i dag. Den handlar om Järnvägsgatan i Helsingborg. För de som inte känner till debatten så vill många politiker begränsa biltrafiken och bland annat skapa separata bussfiler. Detta medan den sedvanliga bilmaffian som inte kan förflytta sig 5 meter utan bilen får panik om biltillgången begränsas. Hur som helst, så här låter det i dagens tidning:

Helsingborgarna diskuterar sedan en tid hur Järnvägsgatan och Drottninggatan i Helsingborg ska utformas. Som icke-helsingborgare är denna debatt fascinerande.
Varje gång jag kommer till Helsingborg med tåget och kliver ut ur Knutpunkten förundras jag över hur en modern stad i dag kan dra, vad som för en ny besökare upplevs som, en 3-filig motorväg rakt igenom centrum.
Det är något fel på stadsplaneringen och människans mentalitet när något sådant kan fortsätta år efter år. Det är med lättnad man tar sig till Kullagatan där man slipper alla bilarna eller Södergatan och Söder. Där dock stadsplaneringen verkar gå ut på att verksamheten ska dö ut.
Se till att skapa ett attraktivt centrum även för icke-bilister. Det går alldeles utmärkt att klara sig utan. Järnvägsgatans utformning rakt igenom Helsingborgs centrum är ett levande bevis för att stadsplanerarna tidigare inte verkar ha trott att detta är möjligt.

Sven Ohlsson
Åstorp

Inga kommentarer: