torsdag 14 februari 2013

Svensk utvisningspolitik

Dagens Billström 1: Sverige får kritik från Reportrar utan gränser för att Sverige är dåliga på att bevilja asyl åt förföljda journalister jämfört med många andra länder i Europa. Enligt Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christhophe Deloire som är på besök i Sverige hotas just nu ca 15 journalister från bland annat Iran och Etiopien och som sökt asyl i Sverige att utvisas tillbaka till sina hemländer där dom hotas av att slängas i fängelse. Det är väl Utvisningsminister Tobias Billströms SD-inspirerade hårdare tag mot asylsökande som fått genomslag.

Dagens Billström 2: Istället för att jaga våldtäktsmän, inbrottstjuvar och andra kriminella har polisen fått i uppdrag att prioritera att jaga papperslösa som inte får vara i Sverige. Vilket kan vara familjefäder som har fru och barn i Sverige (legalt) men som inte vågar åka hem till sitt hemland för att där söka uppehållstillstånd och få vänta i kanske ett halvår. Det hela sker under det vackra namnet Projekt REVA, Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete. I praktiken innebär det att polisen ska gå omkring och misstänka att alla som ser utländska ut kan vara illegala flyktingar. En sökning på Internet visar att den enda positiva kommentaren jag hittar kommer från den Sverigedemokratiskt närstående Avpixlat, vilket kanske inte förvånar men säger en hel del. Det hela är ännu ett exempel på att Utvisningsminister Tobias Billströms SD-inspirerade hårdare tag mot asylsökande redan har fått genomslag. Själv tycker jag fortfarande att Polisen ska använda sina otillräckliga resurser till att jaga våldtäktsmän och inbrottstjuvar.

Monarkifri zon
Dagens drömgåva: Tidningen Expressen gör en storsatsning. I morgon ger tidningen ut en bok för att uppmärksamma att vår högt älskade kronprinsessa, Estelle Silvia Ewa Mary Bernadotte, fyller ett år. - "Boken går rakt mot vår målgrupp..." kommenterar bokens redaktör Leif Brännström praktverket. Den boken bara måste jag ha med alla sina exklusiva bilder på den lilla blivande drottningen av Sverige. Bland annat finns det en kopia på det dokument där Statsminister John Fredrik Reinfeldt intygar att den lilla beppen faktiskt är en äkta blåblodig Bernadotte och inte bara en simpel rödblodig beppe vem som helst. Jag bara MÅSTE ha den boken - eller kanske inte! Förresten såg jag i Skatteverkets statistik att namnet Estelle MINSKADE i popularitet sedan den blåblodiga fått sitt namn.

Dagens goda nyheter: I går såg jag att försäljningen av mobiltelefoner minskade. Är marknaden mättad och vi har tröttnat på att spendera en halv förmögenhet för att byta modell varje halvår? I dag ser jag att försäljningen av cyklar ökar i Sverige. Allt är inte bara dåliga nyheter.

Dagens romantiska nyhet: Jag ser att Jan Stenbecks företag MTG avskaffat regeln som förbjöd personalen att bli förälskade i varandra. Det är väl ett framsteg såhär kring Alla Hjärtans Dag. - "Vår policy är en av de mest kända i företagsvärlden. De anställda får helt enkelt inte inleda förhållanden med varandra, framför allt gäller det cheferna. Stenbecks inställning var att kärleksrelationer på arbetet inte är hälsosamt. Våra anställda är införstådda med den och beredda att ta konsekvenserna: Att välja kärleken före arbetet." Men nu är detta historia. Nu kan även MTG-anställda kasta lystna blickar på sina arbetskamrater utan att Jan Stenbeck, salig i åminnelse, blir arg.

Inga kommentarer: