söndag 17 februari 2013

Mer om Tobias Billström

Dagens Tobias Billström 1: Samtidigt som vi läser om hur polisen inte hinner utreda våldtäkter, lämnar anmälda inbrott utan utredning, inte kan utreda näthatsbrott och rent allmänt inte har tillräckligt med resurser för att bekämpa brottsligheten så ska man prioritera annat arbete med sådant som inte har med brottslighet att göra. Under en följd av år har Polisen fått order uppifrån om att prioritera arbetet med att hitta papperslösa så att dom kan utvisas. Men Tobias Billström är inte nöjd, polisens arbete med detta ska prioriteras upp ytterligare. Enligt statistik som jag hittar i Skånes Fria Tidning genomfördes det i Skåne under 2007 sammanlagt 4.560 s.k. "Inre utlänningskontroller". Förra året 2012 genomfördes i Skåne mer än 3 gånger så många sådana kontroller, 14.530 stycken. I Stockholm har utvecklingen varit ännu mer uppenbar. 2007 gjordes det 1.183 "Inre utlänningskontroller" för att till 2012 ha ökat till 11.936 stycken. Mycket förenklat innebär "Inre utlänningskontroller" att polisen när dom ser någon som har ett utländskt utseende ber om legitimation för att kontrollera så att dom har rätt att vistas i Sverige. Det är många som bott många år i Sverige, som kanske till och med är svenska medborgare, som regelbundet avkrävs legitimation bara för att dom har ett utländskt utseende. Något som vi vanliga blekfisar till svenskar slipper. Visst är det bra när Polisen prioriterar bland sina arbetsuppgifter. Att jaga utlänningar är viktigare än att jaga våldtäktsmän, inbrottstjyvar och annat kriminellt pack. Men Tobias Billström blir nog nöjd med utvecklingen en dag.

Dagens Tobias Billström 2: Men ännu viktigare än att så snabbt som möjligt slänga ut dom är att se till att dom inte ens kommer hit. De svenska styrkorna i Afghanistan har ju under sin tid i landet tvingats engagera en hel del tolkar. När nu svenskar (och andra) gett upp och drar sig tillbaka hem så lämnar man dessa tolkar kvar. Många av dom känner sig hotade eftersom stora grupper i Afghanistan anser att dom samarbetat med fienden, med ockupationsmakten. Och en stor del av tolkarna har velat söka asyl i Sverige för att skyddas från hämnd. Men si det går inte. Dom får inte ens lov att söka asyl i Sverige. Det kan man nämligen inte göra från utlandet, det måste man ta sig till Sverige för att göra. Och att göra ett undantag från den regeln får ett klart - Nänä - från Tobias Billström och Utvisningsdepartementet. Och det utan att skämmas!

BNP-utveckling 1951-2011
Dagens opinionsmätning: Och så har det kommit ytterligare en opinionsundersökning. Denna gången är det Svenska Dagbladet som presenterar sin månatliga undersökning som görs av Sifo. De två stora vinnarna i denna undersökning är Miljöpartiet (+2,0) och Vänsterpartiet (+1,1). De två stora förlorarna är Socialdemokraterna (-2,3) och Kristdemokraterna (-0,9). Sammanlagt ökar de Rödgröna (+0,8) medan Högeralliansen tappar (-0,8). Intressant är att Sverigedemokraternas uppåtgående nu på allvar verkar ha vänt och även dom tappar (-0,6). Och den tendensen gäller i stort sett i alla de senaste undersökningarna. Störst är fortfarande Socialdemokraterna med 31,3% följt av Moderaterna med 29,0% och Miljöpartiet med 11,0%. Sverigedemokraterna (8,5%), Folkpartiet (6,2%) och Vänsterpartiet (5,7%) är övriga Riksdagspartier. Både Centern och Kristdemokraterna har numera stadigvarande parkerat under 4%-spärren. Båda med 3,6% i denna undersökning. På bloggen Miniblogg hittar jag en sammanställning av hur mandatfördelningen skulle blivit om man räknade på snittet på de tre väljarundersökningar som publicerats än så länge i februari. Socialdemokraterna skulle då fått 120 mandat, Moderaterna 110 mandat, Miljöpartiet 38 mandat, Sverigedemokraterna 37 mandat, Folkpartiet 23 mandat och Vänsterpartiet 21 mandat. Det innebär att de tre Rödgröna partierna skulle fått egen majoritet i Riksdagen med 179 mandat mot Högeralliansens 133 mandat. Skulle Miljöpartiet istället välja att stödja en Högeralliansregering (dvs M + Fp) skulle dessa fått 171 mandat mot S + V som får 141 mandat. Även detta en majoritetsregering om än med mindre marginal. Bilden har jag snott från ovanstående blogg och den visar BNP-utvecklingen i Sverige under de senaste 60 åren. Röda staplar visar snittet under S-ledda regeringar och blå staplar visar snittet under Borgerliga högerregeringen. Det säger en hel del.

Dagens skratt: Dagens skratt måste vara det jag får när jag läser Calle Str... f'låt Bildts synpunkter på att han och Utrikesdepartementet fått kritik från KU. - "Va, skulle vi gjort något fel? Nähä, jag kan inte göra något misstag, det är någon annans fel!" Den mannen är ju ofelbar. Och det är ju en uppenbar skandal att någon dristat sig till att kritisera en så upphöjd person som Nils Daniel Carl Bildt. Usch så oförskämt!

Dagens vårdkommentar: Slutligen ser jag att Filippa Reinfeldt kommit på hur man ska lösa problemet med de långa köerna och överbeläggningen på akutmottagningarna på sjukhusen. Om man ställer någon i ytterdörren och skickar hem dom igen så minskar köerna! Bra tänkt Filippa! Att ingen tänkt på det förut?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag älskar verkligen att du kan gästerna lägga på din egen blogg

Sven Tycker sa...

Om jag ska vara uppriktig så hajjar jag inte vad du menar. Men det är kanske för avancerat för mig.