torsdag 21 februari 2013

Om skandaler och avslöjanden

Dagens skandal: För andra året i rad är Saudiarabien Sveriges näst största mottagare av vapen. Det enda land som köper ännu fler vapen från den svenska krigsindustrin är Indien. Visst är det fascinerande hur det moraliskt högt stående Sverige exporterar denna mängd vapen till en av världens grövsta diktaturer. Allt tal om Moraliskt ansvar är inget annat än struntprat. Pengar är viktigare!

Dagens avslöjande: - "Det är riktigt att antalet poliser i Skåne har minskat." Det svaret har Malmös socialdemokratiska kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh fått från Rikspolischefen Bengt Svensson på frågan vart de utlovade nya polistjänsterna tagit vägen. Och ännu mer förvånad blir jag när jag ser att minskningen i Skåne trots allt är mindre än genomsnittet i Sverige. Högeralliansens utlovade flera poliser har alltså i själva verket inneburit färre poliser! Finns det NÅGOT man kan lita på i dag?

Filippa och Fredrik
Dagens skilsmässa: Och så läser jag i bland annat Expressen och Aftonbladet att Filippa och Fredrik Reinfeldt nu lämnat in handlingar för att fullfölja sin skilsmässa. Vilket ju naturligtvis är tragiskt. Dom kan nu koncentrera sig på att istället lösa de problem dom har mycket bra betalt för att lösa. Fredrik kan nu äntligen koncentrera sig på att lösa problemen med arbetslösheten i landet och Filippa lösa problemen i Stockholms sjukvård. Med tanke på hur det har gått med problemlösningen tidigare så kan vi ju förstå att dom båda haft tankarna på annat. Jag vill samtidigt passa på att tacka svensk media för att man faktiskt behandlat den här separationen anständigt. Jag har inte sett ett ord om Fredriks snedsprång i seriös media. Bra gjort! Det är saker som vi inte har med att göra utan en fråga mellan Fredrik och Filippa.

Dagens inkonsekvens: Högerregeringen har ju infört strängare straff för en hel del brott. Detta bland annat med motiveringen att detta ska få ner brottsligheten. Något som i allmänhet är rent struntprat. De flesta brottslingar som ska begå ett brott sitter inte före den kriminella handlingen och gör en kalkyl över hur det hela ska löna sig med tanke på förtjänst och eventuellt straff. En mycket stor del av brottsligheten sker i "affektion", dvs brottet är inte alls planerat. Andra befinner sig i kris och struntar i om dom åker fast. Och slutligen har vi den grupp som helt enkelt inte räknar med att åka fast. Jag är fullt övertygad om att det är vid en mycket begränsad del av brottsligheten där risken för hårt straff har en begränsande funktion. Jag tror att det kan gälla till exempel en stor del av den ekonomiska brottsligheten. Detta innebär inte att jag inte tycker att straffen har betydelse. Straffen har betydelse för att den som utsatts för brottslighet ska känna någon form av tillfredsställelse med att den som begått brottet i varje fall inte kom undan. Men vi ska inte tro att längre fängelsestraff och liknande har mer än marginell betydelse för brottsligheten. Det är andra åtgärder som måste till om vi vill få ner brottsligheten. Hur som helst finns det dom som drar andra slutsatser. Eftersom hårdare straff inte fått ner brottsligheten så får vi ge hårdare straff för att få ner brottsligheten. I varje fall är det så som Folkpartiet resonerar. Men dom har ju inte tidigare heller gjort sig kända för rationellt tänkande.

Inga kommentarer: