lördag 16 februari 2013

Demokrati kan vara kul

Dagens demokrati: I går berättade jag om hur västvärlden behandlar demokratiprotesterna i Bahrain. Och jag påpekade att det finns en anledning (dvs USA:s flottbas i Bahrain) till varför västvärlden (läs USA) ställer upp för diktaturen i Kungadömet istället för att stödja demokratisträvandena. I går hade Studio Ett i P1 ett inslag om Jemen där situationen är ungefär densamma. Västvärlden (läs USA) vill inte ha någon demokratiutveckling där heller. Huvudskälet är att det skulle riskera sätta stopp för de bombningar med obemannade flygplan, s.k. drönare, mot "terrorister" som sker regelbundet i området. Och dessutom finns det ju som sagt risk för att kraven på demokrati sprider sig till Saudiarabien. Och DET kan vi ju inte acceptera!

Dagens usla investering: I går berättade jag om hur kärnkraften snart har gjort sitt. Det lönar sig helt enkelt inte längre att bygga nytt. Fast i Sverige, som ju har stor tillgång till billig och miljövänlig vattenkraft, är vi inte lika övertygade. Statliga Vattenfalls VD Öystein Löseth vill satsa miljarder på att utreda möjligheterna till att bygga nya kärnkraftverk. Men än så länge har ju Vattenfall pengar kvar att slösa bort även om Vattenfalls köp av holländska Nuon ju anses vara den sämsta affär ett svenskt företag gjort. Kanske vill Öystein Löseth göra en ännu sämre affär så att Nuon-affären slipper vara sämst. Han kommer ju från just Nuon! Det står nu i varje fall klart att det inte bara var Maud Olofsson som godkände den usla affären trots att hon visste att priset var ett överpris. Även Fredrik Reinfeldt och Anders Borg visste om och godkände den usla affären.

Dagens Annie Lööf: Uppenbarligen pågår det ett intensivt inbördeskrig inom Centerpartiet om hur partiets framtid ska se ut. Kampen mellan de nyliberala grupperna kring Stureplanscentern och de mer Socialliberala grupperna från kommunerna runt om i landet är hård. Annie Lööf, som egentligen tillhör den nyliberala falangen, har svårt för att få ihop en enighet där hennes vänners krav inte stryks helt samtidigt som hon räddar sitt välbetalda jobb som partiledare. Annie Lööf är nämligen Sveriges mest välbetalda partiledare. Det ska bli spännande att se hur mycket man vågar ha kvar av den nyliberala sörjan.

Eskil Erlandsson
Dagens import 1: Jag läser att skandalerna med importerat kött fortsätter. Hamburgerkött och Kebabkött som importerats från Nederländerna har visat sig innehålla kobajs! Kanske inte så kul, fast det var väl billigare än svenskt kött. Men Bondeminister Eskil Erlandsson tycker inte att ursprungsmärkning är någon bra idé. "Det blir för krångligt" säger han. Men antingen får väl företagen sluta och krångla till sina leveranser och produktion så att det går att ange ursprung eller också får dom skriva "blandad köttråvara av varierat ursprung" på förpackningarna. Och så får vi se vad kunderna vill - de som är läskunniga alltså. Eskil tillhör ju de som såg till att Sverige röstade Nej när EU ville införa ursprungsmärkning. För övrigt gillar jag Eskils hattar.

Dagens import 2: Vidare läser jag om att Göteborg har ännu fler problem med sina från Italien importerade spårvagnar. Dom inte bara rostar, dom möglar också. Men dom var i varje fall billigare än att köpa från Sverige.

Dagens USA 1: USA är på väg att få en alldeles utmärkt försvarsminister, republikanen Chuck Hagel. Fast det passar inte det Republikanska partiet. Chuck Hagel tror nämligen på att man ska försöka lösa konflikter på andra sätt än militärt först och främst. Och dessutom vill han ställa krav på Israel. Och naturligtvis kan inte USA ha en försvarsminister som inte är en krigshök och är en israelisk marionett.

Dagens USA 2: Från USA rapporteras också om hur vapenlobbyn fortsätter att kämpa förtvivlat för rätten att skjuta ihjäl andra. - "Vi kommer inte att låta oss luras av Vita husets hyckleri eller av kongressen om de förnekar vår rätt att bära halvautomatiska vapen och de magasin vi behöver för att skydda våra familjer." säger NRA:s Wayne LaPierre. Det måste vara något i hamburgerköttet som amerikanerna stoppar i sig som skadar hjärncellerna!

Inga kommentarer: