tisdag 12 februari 2013

Om ökande klyftor

Klassklyftor
Dagens avslöjande: LO har jämfört inkomstutvecklingen mellan vanliga knegare och landets höjdare. Och det är faktiskt inte den politiska eller demokratiska eliten som skenar iväg. Det är istället den ekonomiska eliten som far iväg. Från att för 30 år sedan legat på inkomster motsvarande ungefär 10 knegare är man i dag uppe i inkomster motsvarande ett 50-tal knegare. Det LO kallar den byråkratiska och den demokratiska eliten ligger ganska stilla på motsvarande mindre än 10 knegarinkomster. Exempelvis tjänar cheferna i de tio största välfärdsbolagen i genomsnitt tre gånger mer än de höga cheferna inom den kommunala förvaltningen som gör beställningarna hos dom. Men det är ju en medveten politik från makteliten. Vi kan ju se exemplet från SAS där man under hot om konkurs tvingade fram sänkta löner hos personalen bara för att efter det ge extra bonusar till de höga cheferna för att dom varit så duktiga att förhandla fram lönesänkningarna. Läs även om det hela i Svenska Dagbladet.

Dagens EU-skandal: Sverige är på väg att rösta Nej till ansvarsfrihet för EU-Kommissionen. Anledningen är en ökning av felutbetalningarna från EU. Och man tycker inte att det görs något seriöst åt att minska felutbetalningarna. Sverige, Nederländerna och Storbritannien kommer precis som förra året att rösta nej till ansvarsfriheten. Men man är i minoritet så det har ingen praktiskt betydelse.

Atombomb
Dagens hyckleri: Kritiken från omvärlden mot Nordkoreas kärnvapenprov handlar ofta om ett rejält hyckleri. Länder som USA, Frankrike, Kina osv ska faktiskt inte säga ett knyst om länder som försöker skaffa kärnvapen så länge dom behåller sina egna. Lika lite som att Israel ska kritisera Irans eventuella kärnvapenambitioner. Länder som själva har kärnvapen ska faktiskt inte säga ett knyst av kritik mot andra länder som försöker göra precis som dom själva gjort. Vi andra länder har däremot full anledning att rikta kritik, mot Nordkorea och Iran för ambitionen att skaffa kärnvapen och mot USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike, Kina, Israel för att dom skaffat och behåller kärnvapen. Kritiken från kärnvapenstaterna är lika mycket hyckleri som att säga: - "Nu får du fan i mig sluta svära din jävla idiot."

Dagens skratt: Den här veckans mest humoristiska debattartikel måste vara den som Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson och Björn Söder presterar i Aftonbladet med rubriken Du är välkommen till SD, Tobias Billström. Det är vid sådana här tillfällen som man önskar att man är en liten fluga som kan sitta på väggen och tjuvlyssna när Tobias Billström och Fredrik Reinfeldt diskuterar erbjudandet från Sverigedemokraterna. Att det handlar om invandring så fort en Sverigedemokrat öppnar munnen är inget att förvånas över. Faktum är att jag faktiskt tror att Tobias Billström blir nästa minister som byts ut i regeringen. Nu väntar man bara på att den värsta uppståndelsen ska lägga sig så att det inte ska vara allt för uppenbart att Tobias fått sparken.

Inga kommentarer: