söndag 24 februari 2013

Om politik...

Dagens Socialmoderat: En av Socialdemokratins högerprofiler är Magdalena Andersson. I en intervju i Sydsvenskan går hon till storms mot kraven på begränsningar i vinstmöjligheterna för de företag som på en kommersiell basis arbetar inom välfärdssektorn, bland annat från Socialdemokraterna i Skåne. Och hennes argumentation gör mig ännu mer övertygad om att Socialdemokraterna helt har slängt ut partiets rötter genom fönstret samtidigt som man öppnade dörrarna på vid gavel för att släppa in de marknadsliberala villfarelser som just Magdalena Andersson står för. Hennes form av "opposition" mot Högeralliansen kommer bara att göra att stödet för Sverigedemokraterna kommer att öka ytterligare eftersom allt fler väljare inser att skillnaden mellan S och M faktiskt är ganska hårfin. Tyvärr Magdalena, men i min värld tillhör du Socialdemokratins dödgrävare.

Moderat kannibalism
Dagens kannibal: Redan i går var jag inne på den kannibalism som präglat Högeralliansen sedan den bildades hemma hos Maud Olofsson i Högfors - även om det inte var i en badtunna. Nu ska dom istället träffas hemma hos Annie Lööfs föräldrar i Maramö för att försöka ge liket konstgjord andning. Och vi kan konstatera att byråkratin i varje fall ha vuxit. Det är närmare 20 personer med partisekreterare, presschefer osv som ska träffas i den lilla stugan. Det kommer att bli trångt, för att inte tala om köer till toa om alla ska få plats. I Aftonbladet kan vi jämföra opinionssiffrorna från 2004 när Högeralliansen bildades med dagens opinionssiffror. Sedan augusti 2004 till februari 2013 har Moderaterna ökat från 23,2% till 29,0%, dvs en ökning med 5,8 procentenheter. Folkpartiet har mer än halverats från 12,8% till 6,2% medan Centern och Kristdemokraterna har nästan halverats från 6,5% till 3,6% respektive 6,4% till 3,6%. Totalt har de tre stödpartierna gått från 25,7% till 13,4%, dvs mer än halverats. När Högeralliansen bildades var de tre partierna tillsammans något större än Moderaterna. I dag får de tre partierna tillsammans inte ihop ens hälften av det stöd som Moderaterna ensamma har. Äventyret med Högeralliansen har varit en katastrof för de tre mittenpartierna. Och fortsätter det så här ett litet tag till är alla tre partierna utraderade som rikspartier inom några år. Och mötet hemma hos Annie Lööfs föräldrar kommer inte att lösa det problemet. Enda chansen är nog att partierna hamnar i opposition UTAN en organiserad bindning till Moderata Kannibalpartiet. Och det är inte ett steg som något av partierna vågar ta.

Dagens monarki: Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin har ju förorsakat att ett antal tidningar stämts av det svenska hovet. På ett fotomontage som fått en hel del publicitet låter hon Knugen tillsammans med några vänner äta pizza från en liggande naken Camilla Henemark med Drottningen liggande på golvet och försöker skrubba bort ett hakkors. Knugen och Camilla syftar naturligtvis på den lilla affär som nämnde Knug hade med nämnda Camilla en gång i tiden. Och Silvias skurande hänvisar naturligtvis till de försök att förneka hennes pappas nazistiska bakgrund under Hitlers tid i Tyskland som hon gjort. Att man från Hovet valt att fortsätta att driva frågan måste bero på dåliga rådgivare, eller en dålig insikt om vad som gäller. Som offentlig person får faktiskt medlemmarna av Kungahuset acceptera att även dom utsätts för kritik. Och det är, tycker jag, riktigt hårresande att man väljer den här vägen. Om man ska ställa sig tveksam till något så är det att publicera en naken Camilla Henemark. Camilla är en stackars dam som utnyttjats av många. Bland annat av Kungen som sedan slängt ut henne med badvattnet. Och nu utnyttjas hon än en gång. Läs vad Gunnar Bergdahl, Jan Helin och Åsa Linderborg skriver.

Dagens ilska: På Aftonbladets ledarsida skriver Katrine Kielos en osedvanligt arg ledare och går till storms mot alla skattesmitare som smiter från skatten hemma och istället placerar sina pengar i olika skatteparadis. Och det är enorma summor pengar som andra istället får betala för att en liten grupp superrika ska smita från sitt ansvar. Och det är alla länder som drabbas. Men allt fler länder (med olika politiska styrande) reagerar i dag allt mer på oskicket. Man räknar med att 32 biljoner dollar finns undangömda på olika skatteparadis. Och hälften av dessa pengar kontrolleras av 92.000 personer, dvs 0,001 procent av världens befolkning. Läs och fundera Och ställ sedan upp och kräv moral från de som har råd att visa moral.

Dagens fiasko: I Dagens Nyheter läser jag att antalet personer som döms till fängelse och antalet personer som sitter i fängelse stadigt minskar från år till år sedan Beatrice Ask och dom andra drev igenom skärpta straff. Man kan undra vad detta beror på? Färre brott? Nja, antalet anmälda brott ökar. Mildare straff? Ja, det är ju inte så lagarna är skrivna. Eller är det helt enkelt så att polisen är upptagna med att jaga papperslösa flyktingar i Sverige så att dom inte har tid att sätta fast kriminella? Ja, inte vet jag!

Inga kommentarer: