söndag 28 oktober 2012

Om Sverigedemokraternas rötter och grenar

Säg Nej till SD
I gårdagens Dagens Nyheter fanns en debattartikel av Markus Uvell på Högersmedjan Timbro som handlade om flödet av väljare till Sverigedemokraterna från Moderaterna. Och i dag berättar Aftonbladet i en artikel om en undersökning som gjorts av SD-representanters andrahandsval när det gäller politiska partier. Huvudtemat i tankarna från Högersmedjan Timbro är att det är Moderaternas steg mot mitten (dvs att man överger traditionellt viktiga moderata budskap) som ger Sverigedemokraterna ökad grogrund. Enligt Timbros teori är det allt fler Moderata väljare som tycker att Moderaterna överger traditionella frågor som brottsbekämpning, försvarspolitik och andra traditionella moderata värderingar, och att dessa väljare därför blir allt mer villiga att rösta på Sverigedemokraterna även om dom inte tycker att invandrarfrågan är den viktigaste. Enligt en undersökning har 2,7% av Moderatväljarna 2010 nu bytt till SD. Vilket är den överlägset högsta siffran för något parti. Timbros lösning på frågan är uppenbarligen att Moderaterna återvänder till sina traditionella värderingar längre ut på den värdekonservativa skalan.

Aftonbladet har gjort en enkät bland 60 av SD:s ombud vid de pågående Kommundagarna i Västerås. Och denna visar att hälften av deltagarna föredrar Reinfeldt framför Löfven medan en fjärdedel föredrar Löfven och den andra fjärdedelen inte tar ställning. 13 av de 60 skulle i andra hand röstat på Kristdemokraterna, 10 på Moderaterna, 5 vardera på Folkpartiet eller Socialdemokraterna medan 22 inte skulle röstat på något annat parti. 21 av de 60 röstade tidigare på Moderaterna medan 13 bara röstat på SD. 8 kommer från Socialdemokraterna och 6 från Kristdemokraterna. Det hela styrker det faktum att SD är ett högerparti som har mycket gemensamt med Moderaterna och Kristdemokraterna. Sedan är man ännu mer populistiska och har naturligtvis den gemensamma nämnaren Främlingsfientlighet och Rasism även om man själva väljer att använda andra beteckningar. Och den styrker också Utvisningsminister Tobias Billströms ställning som en moderatpolitiker som av det som kallas de Nya Moderaterna tvingats in på en mycket mer liberal linje än vad han innerst inne vill hålla.

Annars fick jag mitt stora skratt i går när jag läste Thomas Gürs ledarkolumn i Svenska Dagbladet. Han lyckas på ett mycket humoristiskt sätt få historiska bevis för att den enda sanningen som kan existera är ett samhälle där en totalt fri konkurrens råder utan att samhället på något sätt ska ingripa eller reglera. Skrivet som argument för att inte ens det urvattnade förslag som Stefan Löfven drivit igenom när det gäller vinstintressenas intrång på den offentliga skattebetalda servicen. Att Stefan Löfvens rejäla högervinkel inte räcker för Gür är uppenbart. Annars är det inte alls ovanligt i västvärlden med stora inskränkningar i vinstintressenas engagemang inom skattefinansierad skola, vård och omsorg. Det är snarare så att de svenska reglerna är ytterst lättvindiga när det gäller en internationell jämförelse. Det är t.ex. mycket vanligt i många länder att skolor som finansieras med skattemedel inte får drivas av företag med vinstintresse. Men som vanligt när Sverige ska avreglera så ska det tas steg till den andra extremismen istället.

Jag för min del undrar hur lång det tar innan utvecklingen har gått så långt att vi har fått ett enat Socialmoderat Enhetsparti?

Inga kommentarer: