tisdag 24 juli 2012

Upp till kamp - för rätten att tjäna en hacka

Ytterligare en av högersossarna, med egna kopplingar till den privata vårdmarknaden, Widar Andersson, går i ett debattinlägg i Dagens Nyheter i dag upp till kamp för riskkapitalisternas rätt att göra en hacka på "vård, skola och omsorg". Widar har själv engagerat sig bland annat som ordförande för Friskolornas riksförbund och i olika kommersiella vårdkoncerner. Så att han står på barrikaderna för rätten att tjäna en hacka av skattepengarna förvånar nog ingen. Det finns kanske därför anledning att läsa Svenska Dagbladets granskning av branschen. Den visar med tydlighet hur skattebetalarna mjölkas på pengar av skrupelfria riskkapitalbolag med dubbelmoral. Jag tycker socialmoderaten Widar ska läsa det också.

Carl Philip Bernadotte - prins
Det förekommer att kungliga nyheter kan få även en inbiten republikan som er bloggare att dra på smilbanden. Jag läser i bladet att vår prins Carl Philip Bernadotte inte direkt kör med en traditionell plånbok i äkta läder inköpt på någon marknad. Nänä, det ska vara lite finare. Lill-Tjabo har en exklusiv kreditkortshållare från Gucci istället. Detta avslöjades i går när prinsen var med alla de andra fina folken i Båstad och stekte och på eftermiddagen gav sig ut på en liten joggingrunda så att han skulle orka med festandet på kvällen. Lite slarvigt dock, för han tappade sin fina Gucci-hållare med kreditkort och allt. Wilhelm Backman och Linnéa Gustavsson som hittade det hela trodde först att det var ett skämt, men insåg sedan vad det handlade om när dom kände igen grabben på körkortet och kreditkorten som var utställda på Hovförvaltningen. En lite skamsen och stressad prins dök efter ett litet tag upp och återfick sina bortslarvade ägodelar. Fast man hade ju kunnat förvänta sig någon form av hittelön?

Nej till Euron
Priset för euron: Långvarigt högre arbetslöshet i Europa. Jo, så har Dagens Nyheter som rubrik om läget för EU och Euron. Det är tydligt hur i varje fall svenska ekonomer allt mer börjar inse att Euron kanske inte var en så bra idé som man trodde från början. Det är ganska många nationalekonomer som en gång i tiden argumenterade för att svenskarna skulle rösta Ja till Euron som i dag erkänner att dom hade fel, och att om dom hade haft facit då skulle dom ha argumenterat för ett Nej. Men, ska ni se att om några dagar vaknar vi européer tyvärr upp och upptäcker att EU-byråkraterna och de maktgalna EU-pamparna har infört ett toppstyrt och odemokratiskt EU som vi inte ville ha. Men dom har sakta men säkert genom beslut i korridorerna fört oss dit. Vägen kan leda till ett federalt Europa skriver Dagens Nyheter på sidan efter.

Från den ekonomiska världen så ser jag också att Skatteverket vill försöka få lite koll på miljardrullningen med RUT- och ROT-bidrag. Bidragssamhället överutnyttjas menar man. Det finns dom som får bidrag från skattebetalarna för att göra saker som det inte var tänkt att man skulle få skattebidrag för att göra. Aj då! Bidragsfusk kanske man kan kalla det?

Siffror kan ibland säga allt, dom behöver ingen förklaring. I slutet av förra veckan var 212.967 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen som öppet arbetslösa - detta var en ökning med 3.159 från förra året. Till det tillkommer att det deltog 163.890 personer i olika program med aktivitetsstöd - en ökning med 9.398 från förra året. Det anmäldes 6.895 nya jobb till Arbetsförmedlingen - en minskning med 1.126 från förra året. Slutsats? Ja, den kan ni dra själva!

Inga kommentarer: