tisdag 17 juli 2012

Det kommersiella OS

Olympiska Spelen
OS arrangemanget i London har bekymmer med säkerheten. Den har nämligen privatiserats till G4S. Enligt avtalet ska man om några veckor ha 13.700 utbildade säkerhetsvakter i drift. Man har nu meddelat att man bara kunnat anställa 4.000 än så länge. Risken är stor att man kommer att tvingas kalla in militär för att lösa det problem man redan tidigare privatiserat.

Och på tal om OS så vädrar säljarna och producenterna av diverse onyttiga livsmedel som snacks osv morgonluft. Försäljningen förväntas öka rejält under TV-sändningarna. Däremot räknar inte försäljarna av sportutrustning med någon större förändring.

Vi ser att Finlands nya kärnkraftsaggregat, Olkiluoto 3, blir ytterligare försenat. Ursprungligen skulle aggregatet ha tagits i drift 2009, men det har ständigt blivit försenat. Det senaste budet var att det skulle vara färdigt för drift 2014. Men, nu har det meddelats att inte heller detta datum kommer att kunna hållas. Under flera år har beställare och byggare bråkat om vems fel det är att förseningen ständigt växer. Och man är naturligtvis fortfarande inte eniga. Ska vi gissa på 2020? Eller kanske ett beslut om total avveckling av kärnkraften innan Olkiluoto 3 hinner tas i drift. En sak är i varje fall säker, pengarna fladdrar iväg!

För övrigt kan vi notera att skandalerna bland slipsnissarna fortsätter att hagla över oss. Dagens skandal är att HSBC, som är en av världens största banker, nu anklagas för att ha använts för att tvätta svarta pengar. Det är svarta drogpengar, vapenpengar och annat som HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited) välvilligt ställt upp för att tvätta vita. Vad gör man inte för att tjäna en miljard eller två. Pengar luktar ju inte, så länge man inte använder dom att torka sig i rumpan med.

Fredrik Reinfeldt
Dagens citat kommer från moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt:

- "Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras."

Citat är taget från Fredrik Reinfeldts bok Det sovande folket som han skrev som ung MUF-spoling. I dag görs vad man kan för att dölja boken, men den finns att ladda ner...

Som jag nog sagt ett antal gånger så gillar jag statistik. Siffror kan bevisa mycket, ofta precis det man vill ha bevisat. Men ibland är statistiska siffror totalt obegripliga. Lokaltidningen Helsingborgs Dagblad har granskat de båda kommunerna Åstorp och Bjuv i form av statistik. Och det visar sig att statistiken säger att det ska finnas 12 öar i Bjuv och 4 stycken öar i Åstorp. Och när man läser den siffran ska man ha i åtanke att ingen av kommunerna har någon kustremsa och det finns inga sjöar i kommunerna - hävdar HD.

Det har nu gått 382 dagar sedan de båda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson gripits i Etiopien efter att dom rest dit för att granska Carl Bildts bolag Lundin Oils inblandning i blodiga folkförflyttningar. Sedan dess har det inte hänt så mycket från Carl Bildts Utrikesdepartement för att se till att de båda släpps fria och får återkomma till Sverige. Reportrar utan gränser har ett bankgironummer (5567-3818) dit man kan skänka pengar för att betala för advokaterna. Gör det!

Slutligen ser jag att gapet i antalet tittare mellan SVT:s Allsång på Skansen och TV4:s Lotta på Liseberg vuxit till rekordsiffror. I SVT:s favör alltså... Men det beror inte på att vi gillar Måns bättre än Lotta. Eller på att vi gillar Skansen bättre än Liseberg. Det handlar helt enkelt om programmet som sådant. SVT gör ett program för att glädja och roa tittarna. TV4 gör ett program för att kunna sälja reklamavbrott. DÄR ligger den radikala skillnaden.

Inga kommentarer: