måndag 2 juli 2012

Jag hatar reklam

I en undersökning som gjorts på uppdrag av Sveriges Annonsörer framgår att vi svenskar blir allt mer kritiska till reklamen som sköljer över oss. Läs här och här till exempel. I dag är 18% av svenskarna positiva till reklamens intrång i våra liv mot 44% för sju år sedan. Det vi är mest kritiska till är reklam i mobiltelefonen, följt av TV-reklam och radioreklam. Mest positiva ställer vi oss till sponsring, reklam i morgontidningen och bioreklam. Spännande är att läsa kommentarer från reklambranschen (läs kommentarerna i den senare länken). Där finns till och med någon som hänvisar till någon annan undersökning som skulle visa att det är ungefär tvärtom. Fast han måste ha läst den undersökningen som Fan läser bibeln. Jag tycker det är ganska självklart att vi har lättast att acceptera den reklam som vi lättast kan undvika om vi inte vill nås av budskapet. Läser du en tidning kan du enkelt hoppa över annonsen utan att det tar tid för dig. Får du reklam i din mobil är du tvingad att läsa och radera aktivt. Reklam i radio och TV kommer du knappt undan, du måste genomlida denna samtidigt som den förstör ett program du tittar eller lyssnar på. Sponsring handlar antagligen om reklamskyltar osv, som vi slipper titta på om vi inte vill nås av budskapet. Att tvingas genomlida urbota korkad reklam som förstör något annat du sysslar med är ytterst enerverande, och för många innebär det att man snarare blir arg på annonsören. Tydligt exempel är Tele2 och deras fårskalle. Reklam på Internetsidor som består av en annonsruta som man lätt kan hoppa över om man inte vill nås är OK (den hjälper till att finansiera en gratisservice). Men en Internetreklam som består av en sida som lägger sig över det du vill läsa och som du måste klicka bort innebär att jag (och många med mig) blir så förbannade på annonsören att vi lovar att aldrig någonsin ha något med annonsören att göra.

SVT
Annars noterade vi att SVT:s Allsång på Skansen är ganska överlägset TV4:s Lotta på Liseberg. Och huvudskälet är att SVT har gjort sitt program med huvudsyftet att underhålla medan TV4 gjort sitt program med huvudsyftet att tjäna en hacka. Heja SVT!

Järnvägen
Avregleringen och omorganisationen av järnvägen har skapat många problem. Men uppenbart är att svenska folket inte har förstått vad som skett. Jag såg att det i dag varit problem med tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm. Och i artikeln låter någon av passagerarna ilskan gå ut över SJ. Vad jag förstått så beror problemen på att en kontaktledning rivits ner så att strömmen försvunnit. Ansvaret för att sköta kontaktledningar (och spår och signaler osv) har Trafikverket. Det finns inget samband mellan SJ och Trafikverket. SJ har alltså inget ansvar för att det inte går att köra på spåret, det ansvaret har Trafikverket. Sedan har antagligen Trafikverket lämnat ut ansvaret för underhåll och reparationer till lägstbjudande företag som ska gå med vinst - så hög vinst som möjligt. Kompetensen kan det däremot ibland vara lite si och så med. Så, det är alltså inte SJ:s fel om deras tåg inte kan köra eftersom spåren, elen eller signalerna inte fungerar. Troligtvis ska vi lägga skulden på våra politiker av alla färger som inte satsat tillräckligt med pengar på underhåll och utbyggnad. Det har snålats och avreglerats så till den milda grad att det barkat käpprätt åt skogen.

Man behöver inte vara fotbollsälskare för att glädjas åt att MFF i fotbollsallsvenskan körde över AIK och vann med 4-0. Är man skåning och tillika stockholmshatare så går det bara inte att undvika att känna en rejäl glädje - kalla det gärna skadeglädje. Det finns ju dom som hävdar att skadeglädjen är den enda sanna glädjen. Bor man sedan i nordvästra hörnet av Skåne och noterar att HIF vann med 4-1 så har det ingen betydelse att fotbollsintresset ligger på cirka 0,5. Glädjen är ändå stor.

Dagens skratt fick jag när jag hörde TV4 göra egenreklam för en kommande serie som utspelas i Tyringe. Ett litet samhälle i norra Skåne. - "Tyringe - en liten stad i Norra Skåne" kallade man det. "En liten stad"? Tyringe är ett litet samhälle i Hässleholms kommun med drygt 4.500 innevånare. Jag tror inte att Tyringeborna pratar om småstadslivet när dom tänker på Tyringe. Men "en liten stad"? Ha ha ha ha ha!

För övrigt ser jag att resandet på Öresundsbron minskar. Det kan inte vara bra för Öresundskonsortiet som ju har ett rejält lån att betala av på.

Inga kommentarer: