söndag 22 juli 2012

Ta makt över pengarna

Girighet, den som har vill ha mer
Den brittiska tidningen The Guardian har publicerat en utredning som gjorts av den brittiska skatteforskningsorganisationen TJN. Denna undersökning visar att skattesmitare runt om i världen flyttat ut omkring 140 biljoner kronor till diverse skattesmitarparadis. Och detta med hjälp av stora "respekterade" banker som UBS och Credit Suisse i Schweiz. Beloppet motsvarar den sammanlagda BNP:n för USA och Japan. Från världens utvecklingsländer har det smitits undan med belopp som hade räckt till att betala ländernas totala utlandsskulder. Utredningen visar med tydlighet vad jag har sagt många gånger, dvs att världen saknar inte resurser för att alla på vår planet skulle kunna leva ett drägligt liv utan svält och med tillgång till anständig sjukvård. Men pengarna har fördelats fel!

Apropå massmorden i Denver, Colorado så ser jag att det nu riktas kritik mot biografen för att denna inte tillåter att man bär vapen inne i biosalongen. Om det hade funnits beväpnade människor bland publiken i salongen så hade dessa kunnat besvara skottlossningen och hade då kunna skjuta ner den 24-åring som sköt ihjäl minst 12 personer och skadade ytterligare närmare 80 personer, innan han hunnit mörda lika många. Och det finns ju en viss logik i resonemanget. Om alla har en pickadolla i fickan så skulle ju ganska många knäppgökar (och andra...) kunna skjutas ner. Om alla bar skottsäker väst och gasmask skulle också mycket vara vunnit...

Hjärta
I dag är det annars årsdagen av de fruktansvärda händelserna i Norge i Oslo och på Utöya. En händelse som visar att hemskheter faktiskt kan hända precis var som helst. Och som också visar att det stora hotet mot vår säkerhet kommer från höger. Och naturligtvis ägnas det mycket utrymme i media åt händelserna och minneshögtider. Det är på många håll vi kan läsa om spekulationer om hur något sådant egentligen kan hända - och inte minst vad vi kan göra för att undvika att det sker igen. Tyvärr är jag pessimist på den punkten. Hur vi än gör så kan vi inte garantera att sådana hemskheter inte sker fler gånger. Men det finns en hel del att göra för att minimera risken. I Dagens Nyheter spekulerar t.ex. min stora "favorit" Hanne Kjöller också i ämnet. Och hon lyckas, sin vana trogen, att ägna en del åt att kritisera vänstern i Sverige för att vi påpekat att det stora terrorhotet kommer från höger. Och hon lyckas få det till att vi från vänster försöker skuldbelägga all höger för vad extremhögern gör. Och det är väl självklart att Moderaterna inte har skuld för vad rasistisk extremhöger gör. Men det finns ibland grupper inom högern som försöker stjäla väljare från extremhöger genom att fjäska för deras åsikter och därmed göra dessa rumsrena. Men detta är naturligtvis något som ALDRIG sker från högerhåll. Det förekommer aldrig att det dras likhetstecken mellan kommunism och socialism t.ex. Sådana misstag görs ALDRIG från högerhåll. Eller hur Hanne Kjöller?

Nej till EU
I Svenska Dagbladet funderar Peter Benson över hur EU kommer att reagera på Euro-krisen. Lägga ner EMU-projektet eller flytta ännu mer makt till Bryssel för att rädda projektet. Och Peter befarar precis samma sak som jag, dvs EU-byråkratins svar på krisen är att flytta ännu mer makt till EU-byråkratin och flytta ännu längre bort från demokratin och folket.

I dag besökte Estelle Helsingborg, och jag hade vissa tankar på att eventuellt åka in. Men det blev tyvärr inget av det, Jag menar då naturligtvis Ship to Gaza. Det hade kunnat vara spännande att höra initiativtagaren Dror Feiler spela på sin nya saxofon. Den gamla beslagtog Israelisk militär vid tidigare försök att bryta den israeliska blockaden av Gaza. Han har blivit erbjuden att få tillbaka den, om han kommer till Israel och identifierar den. För säkerhetsskull har han också belagts med inreseförbud till Israel...

Inga kommentarer: