söndag 1 juli 2012

SD kan inte sudda

Det mediala jippot Almedalen har inletts. Och först ut är Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Ett parti som gör allt man kan för att försöka sudda ut en stämpel som ett rasistiskt enfrågeparti. Problemet med att få bort den stämpeln är att så fort partiets förespråkare ska komma med en populistisk lösning på problemet så avslutas meningen med att problemet beror på för många invandrare. Och då talar vi inte om alla företrädare på lite lägre nivå som ständigt trampar i klaveret och som det hoppar grodor ur munnen på så fort dom öppnar munnen. Nu senast har vi SD lokalpolitikern som tyckte att Sverige skulle ge Anders Behring Breivik politisk asyl. Problemet för Sverigedemokraterna är att det faktiskt är deras propaganda som lockat till sig dessa dårfinkar, och det är även detta parti som utsett samma dårfinkar till olika politiska uppdrag. Alla politiska partier får in knäppgökar, problemet för SD är att där har dom kommit in på löpande band.

Olof Palme i Almedalen
För övrigt tycker jag att hela Almedalsveckan är ett stort jippo speciellt skapat av media i förening med politikerhöjdare och kommersiella intressen för att dessa ska få en förevändning att åka till Gotland på gratissemester. Det var nog inte riktigt det här jippot som Olof Palme hade i tankarna när han den 25 juli 1968 under sin semester på Gotland höll ett improviserat tal från ett lastbilsflak.

Åsså har det blivit dags för nästa väljarundersökning... Denna gången gjord av United Minds och presenterad i Aftonbladet. Den här gången krymper avståndet mellan blocken lite (det ligger 48,1 - 42,1 i Rödgrön favör). Men Kristdemokraterna sjunker ännu längre ner under 4%-spärren. Detta medan Centerpartiet precis lyckas klättra över denna spärr. Vinnare i den här undersökningen är Folkpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Oro pga Euron
I Dagens Nyheter erkänner Peter Wolodarski att han hade helt fel när han propagerade för en svensk anslutning till Euron. Och han gör klart att t.ex. Spaniens problem beror inte alls på slösande politiker utan problemen beror istället för att Spanien inte kunnat föra den politik som behövdes för att förhindra den bostadsbubbla som är grunden till problemen. Och anledningen till att man inte kunnat föra rätt politik är just Eurovalutan som tvingat på Spanien en räntenivå som varit direkt skadlig för Spaniens ekonomi. Och sedan har man tvingats på en åtstramningspolitik som gjort saken ännu värre. Euron är till nackdel för många länder, och valutasamarbetet gör ländernas kris värre. Vi ska tacka vår lyckliga stjärna för att vi sade Nej till att sälja ut vår självständiga ekonomiska politik.

Vilket är något helt annat än i Svenska Dagbladet där PJ Anders Linder tar i från fotknölarna och under rubriken Frontalangrepp på valfriheten i stort sett hotar med kommunistspöket när LO är på väg att vilja begränsa vinstintressena inom den privatiserade skolan, vården och omsorgen. Något som gäller inom en stor del av den civiliserade västvärlden. Men när Sverige ska avreglera så ska vi alltid släppa fördämningarna totalt. Och det får de vansinniga konsekvenser som "privatiseringshysterin" fått i Sverige. Men vad PJ Anders Linder tycker är dock inte så förvånande. Han får hjärtsnörp så fort han ser något som står till vänster om Moderaterna.

För övrigt ser jag att DN Ekonomi kommit fram till att de som betalar förvaltare för att förvalta deras PPM-sparande gör en usel affär. Det går inte bättre (snarare sämre) för dom än för de som inte gör detta. Och dom slipper dessutom betala dyra avgifter. Men det skapar ju i varje fall sysselsättning...

Slutligen ser jag vad som hände när den tyska säkerhetspolisen skulle lämna över sin utredning om den nynazistiska terrorgruppen Nationalsozialistischer Untergrund till Riksåklagaren. Samma dag som Riksåklagaren tog över undersökningen ställde sig säkerhetstjänstens personal vid dokumentförstöraren och makulerade stora delar av undersökningen. Vad utredningen visade har man därför ingen aning om. Men, vi kan gissa oss till varför man förstörde utredningen...

Inga kommentarer: