lördag 28 juli 2012

Rötmånad

En av mina politiska favoriter i den svenska historien är den tidigare socialdemokratiska kulturministern Bengt Göransson. Och han har fortfarande vettet kvar. Han skriver numera bland annat krönikor i Helsingborgs Dagblad. Och dagens tankar med rubriken Rötmånadsrytanden pekar på att det uppenbarligen inte finns så mycket av vikt att diskutera med tanke på vad som debatteras. I flera artiklar i svensk media har SMHI fått kritik för att man allt för ofta varnar för regn och översvämningar. Det är ju inte bra för turistnäringen att det står att det ska bli regn! Vidare berättar Bengt att han sett en företrädare för AIK beklaga sig över att under de senaste 12 åren så har Allsvenskan vunnits av 8 olika lag. Och det är ju verkligen inte bra för AIK:s affärsverksamhet om skräplag från landsorten går och vinner Allsvenskan! Bengt tar också upp upprördheten i Stockholm över att SVT behagat spela in ett TV-program (Eurovisionsschlagerfestivalen) i Malmö. Det är ju verkligen inte bra för turistnäringen i Stockholm. Slutligen tar Bengt upp att en viss riksdagsledamot (och tillika professor) glatt sig åt att valfriheten inom apoteksnäringen ökat eftersom antalet apotek i storstadsområden har ökat. Den gode riksdagsledamoten (som uppenbarligen representerar Högeralliansen) säger dock inget om att lagerhållningen försämrats och att kunderna numera är mindre nöjda. Men det har ju inte så stor betydelse, det har ju blivit fler apotek i Stockholm. Läs Bengt Göranssons krönika, den är bättre än mina rader.

NRA
I Aftonbladet skriver amerikanen Michael Moore och förklarar varför man är så skjutgalna i USA. Han påpekar där att varje dag dödas 24 personer med skjutvapen i USA. Och då har man inte räknat in de som begår självmord eller vådaskjuts. Då blir siffran tre gånger så hög. - "Vi amerikaner är otroligt bra på att döda. Vi tror på dödande som ett sätt att nå våra mål. Tre fjärdedelar av våra stater avrättar kriminella, trots att de stater som har lägst antal mord är de som inte har dödsstraff."

Men vi svenskar ska inte brösta oss allt för mycket. Den mångfaldige skyttekungen Ragnar Skanåker är aktuell igen. Han är i OS i London som tränare för en isländsk skytt. Och har vållat viss uppmärksamhet i bland annat brittisk media med synpunkter som - "desto fler människor som är involverade i skyttet, desto bättre är det för samhället" och att "skolbarn borde lära sig skjuta på samma sätt som de lär sig läsa". Ragnar Skanåker som är ordförande i Sveriges vapenägares förbund kallas av Wall Street Journal för "Skandinavisk Charlton Heston".

FN
Och när vi nu är inne på vapen så kan vi se att FN:s förhandlingar om att få till stånd en avtal om handeln med konventionella vapen har misslyckats. Med gemensamma ansträngningar från stormakter som USA och Ryssland och diktaturer som Nordkorea så blev det stopp och fiasko.

Ja, och så är då de Olympiska Spelen i London igång på allvar. Och jag har sett det första guldet säkras. Det gick till en tidigare dopningsavstängd cyklist från Kazakstan! Vi får väl glädjas åt att norrmännen tog en bronsmedalj.

Och till slut ska jag själv klaga på väderförutsägelserna. I säkert en vecka har dom lovat / hotat med rejält med regn och åska i dag. Och jag har inriktat all planering efter detta. och så verkar det som hela "ovädret" passerat förbi utan att vi fått mer än 0,01 mm duggregn. Det kan inte ha varit bra för turistnäringen i Åstorp.

Inga kommentarer: