tisdag 19 september 2006

Eftervalsanalys - ett

Storfavorit till att bli ny ordförande för Socialdemokraterna verkar Margot Wallström vara. Och det är möjligt att hon är den rätta. Men vilka åsikter står hon för? Det räcker inte med att vara trevlig! Hon har varit borta från svensk politik så länge att jag har ingen aning om vad hon står för, mer än en mycket stark EU-vänlighet. Någon EU-kritik har jag sällan hört från henne. Så än så länge håller jag på Paggan!

Analysen om vad som gick fel inom S-partiet börjar också skönjas. Att man inte tog arbetslösheten på allvar är väl den vanligaste förklaringen. Men egentligen är det argumentet bara en effekt av en annan förklaring. Genom att låta Riksbanken fortsätta lida av inflationsparanoja har konsumtionen hållits lägre än vad som var nödvändigt, och därmed har arbetslösheten blivit högre. Och i rädsla för att vi skulle få någon inflation har man inte gjort något rejält mot arbetslösheten (dvs man har inte fått lov för Riksbanken). Vem var det som införde en självständig, oavsättlig och opåverkbar Riksbank? DÄR hittar vi den stora boven.

För övrigt tycker jag att det är konstigt att man inte kan presentera vilken politik man skall föra omedelbart. Det ska diskuteras säger man från högeralliansen. Men, man var ju så eniga påstod man, så det skall väl inte behöva diskuteras? Eller?

Inga kommentarer: